Menu Zavřít

Porazí pero klávesnici?

6. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Americká společnost tvrdí, že vyvinula funkční software pro Tablet PC

William H. Gates III. a Warren E. Buffett si už léta navzájem posílají články z časopisů, které je něčím zaujaly. Vytrhnou z časopisu příslušnou stránku, na okraje připíšou poznámky a vše přihodí k ostatní poště. Gates má ale před očima den, kdy už se ničím takovým nebude muset unavovat. Až bude mít na stole svůj nový Tablet PC, poznámkový blok a počítač v jednom, stáhne si články z internetu, načmárá poznámky digitálním perem přímo na obrazovku a všechno to Buffettovi pošle emailem. Jednu z prvních verzí softwaru pro tablet využívá už teď a kolegům z Microsoftu posílá elektronicky opoznámkované články. “Dlouhá léta jsem o tom jenom snil. A teď to tu máme,“ libuje si Gates.
Jen málokterý technický oříšek nedal Gatesovi spát stejně jako nápad nahradit tužku a papír elektronickým blokem a perem. Když si v 70. letech se spoluzakladatelem Microsoftu Paulem Allenem zkoušel představit, co počítače v budoucnosti dokážou, snil o přístrojích, které by uměly pracovat s ručně psanými poznámkami. Před deseti lety se několik počítačových firem včetně Apple Computer, která tehdy přišla s modelem Newton, usilovně snažilo propojit ruční psaní s funkcemi počítače. Gates tehdy rozhodl, že se touto cestou vydá i Microsoft. Když se pokusy ostatních setkaly s nezdarem, Gates vytrval, nadále investoval do výzkumu a čekal na dobu, kdy elektronické pero předstihne svého inkoustového předchůdce.
Bill Gates věří, že ta doba nastala právě teď. Microsoft a jeho hardwaroví partneři se vypořádali s mnoha problémy, které jim na počátku 90. let dělaly těžkou hlavu - s nedostatečným rozlišením obrazovky, vysokým zatížením baterií a zoufale nedokonalým softwarem pro čtení rukopisu. Firma 7. listopadu představila verzi operačního systému Windows pro Tablet PC. Tento nový druh laptopu s obrazovkou, která se ohýbá jako u elektronického bloku, nabízí sedm výrobců. Některé vypadají stejně jako laptop, obrazovku lze ale otočit o 180 stupňů, položit na klávesnici, a vytvořit tak plochu na psaní. Další modely mají obrazovky oddělitelné od klávesnice. Milovníci techniky si je budou moci pořídit za 1800 až 2500 dolarů. Vzhledem k tomu, že vývoj technologií i marketing Microsoftu výrazně pokročily, má Tablet PC poměrně velké šance uspět. Bude to ale nějakou dobu trvat - zvlášť protože mnozí zákazníci omezují výdaje na technické vybavení. Frank E. Gillett, analytik z Forrester Research, se domnívá, že se ho v prvním roce prodá jen několik stovek tisíc kusů, částečně kvůli tomu, že uživatelské rozhraní není tak pohodlné, jak by mělo být. Gillett nicméně upozorňuje: „Jsem si jistý, že v delším horizontu má skvělé vyhlídky.“ Do technologie Tablet PC investoval Microsoft 400 milionů dolarů a dalších 70 milionů padne na reklamu. Gates je přesvědčen, že v prvním roce najde své nové majitele nejméně 500 tisíc tabletů. Někteří z prvních uživatelů jsou nadšeni. Newyorská advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges rozdala v červenci tyto nové laptopy dvaceti advokátům působícím v pobočce v Silicon Valley. Zpočátku se na ně dívali s nedůvěrou, ale teď už by se jich nevzdali za nic na světě. Pochvalují si hlavně možnost vpisovat poznámky do elektronických dokumentů. „Až se počítače s těmito funkcemi objeví na trhu, žádné jiné kupovat nebudeme,“ říká James McGinnis, který ve společnosti Weil působí jako ředitel pro informační technologie.
Každý ale nevidí budoucnost Tablet PC tak růžově. Jerry Kaplan, jeden ze zakladatelů firmy GO, která se o tuto technologii pokoušela jako první, považuje nové Gatesovo dítě za pouhý výstřelek techniky: „Žádná zjevná poptávka neexistuje. Technologický pokrok se snaží vnutit trhu něco, co vůbec nepotřebuje.“
Gatesova revoluce se navíc bude muset obejít bez dvou nejsilnějších bojovníků počítačového průmyslu: společností Dell Computer a IBM. Generální ředitel Dellu Kevin B. Rollins hodlá počkat na vývoj trhu, IBM je opatrnější. „Nevidíme žádnou zvláštní příležitost k růstu,“ říká Fran O’Sullivan, ředitel produktů a služeb v oblasti PC. Pokud se situace změní, IBM se k Microsoftu přidá. Gates věří, že se obě společnosti rozhoupou, až zjistí, že se trh slibně rozvíjí. „Jestliže Tablet PC splní moje očekávání, nezbude ani jeden výrobce notebooků, který by zároveň nedělal i tablety,“ tvrdí. Tablet se stal pro Gatese otázkou osobní cti do takové míry, že i jeho nejbližší spolupracovníci cítí obrovský tlak, aby nepoškodili jeho pověst. „Lhala bych, kdybych tvrdila, že se o půlnoci nebudím celá zpocená,“ podotýká Alex Loebová, viceprezidentka Microsoftu, která má projekt na starosti. Není divu. Technologie, které se snažily skloubit funkce počítače s ručním psaním, mají dost neradostnou historii. Průkopníci GO a Momenta skončili v Silicon Valley fiaskem už na počátku 90. let. První pokus Microsoftu, Windows for Pen, přišel v roce 1992, ale žádné zvláštní výsledky nepřinesl. A debakl technologie použité u modelu Newton byl tak strašný, že si z něj dělaly legraci i populární komiksy.
Zárodek druhého pokusu o tablet začal v Microsoftu klíčit před pěti lety. Tehdy do společnosti přišel Dick Brass, který stál na počátku 80. let u zrodu elektronických slovníků. U Microsoftu měl oživit sen o počítači, na jehož obrazovku se dá psát perem. První hrubý návrh nového tabletu firmy Microsoft vytvořil tesař, který pracoval na Brassově šestnáctimetrové jachtě. Tento dřevěný model měl plochou základnu s klávesnicí a plochou obrazovku, již bylo možné oddělit. Vyšel asi na dva tisíce dolarů. Brass ho pyšně přinesl do Gatesovy pracovny na jejich první společné setkání od listopadu 1997, kdy byl do společnosti přijat. Jeho nový šéf mu sdělil, že přesně o takovém přístroji sní už dlouhé roky. Finanční prostředky, jež Dick Brass od Gatese dostal, ale stačily jen na tým šesti inženýrů, a ne dvaceti, o které žádal.
Brass se tedy pustil do sestavování pracovního týmu, v němž počet členů musela nahradit jejich mozková kapacita. Nejdřív se zaměřil na elektronické publikace Microsoftu. V polovině roku 1999 byl už rozhodnutý, že pro tablet přišla vhodná doba. Vzal k sobě Chucka Thackera a Butlera Lampsona, dva z nejlepších pracovníků proslulé výzkumné laboratoře Microsoftu. Na počátku 70. let spolu tito dva pracovali v legendárním výzkumném středisku Xerox Palo Alto Research Center na vývoji počítače Alto, prvního PC na světě. Původní tým Microsoftu pracující na tabletu uzavřel Bert Keely, který nastoupil do Microsoftu rok předtím a původně vedl vývoj tabletu u Silicon Graphics.
Po vedoucím týmu se Brass poohlédl na téže chodbě. O několik dveří dál seděla Alex Loebová a pracovala na zobrazování dokumentů pro tým Microsoft Office. Brass v ní viděl nezkrotnou osobnost, kterou nezastraší impozantní mozky Thackera, Lampsona a Keelyho ani ne vždy úspěšná „tabletovská“ historie. Přesvědčit ji ale nebylo snadné. Nakonec Brass pozval Loebovou, která pochází z Georgie, na barbecue do restaurace Dixie’s ve washingtonském Bellevue a nad typickým jižanským jídlem ji definitivně přemluvil. „Ze začátku jsem jenom tak uzobávala pečivo a na konci už jsem měla obličej celý mastný od grilovaných žebírek,“ vzpomíná Loebová.
První sázkou do loterie bylo použít pro tablet operační systém Windows. Zní to jako snadná volba, ale Windows mají velkou spotřebu energie. To znamená, že kapacita baterie vystačí jen na krátkou dobu. Pro přenosný přístroj jako tablet je přitom doba, po kterou je schopen na jedno dobití fungovat, otázkou života a smrti. Nad nevýhodami však nakonec převážilo hlavní pozitivum: pod systémem Windows funguje deset tisíc aplikací, takže přesedlat na tablet by uživatele nestálo žádné oběti.
Tým zároveň zjistil, že již nedokáže zdokonalit rozeznávání rukopisu. Jejich software byl schopen správně přečíst rukopis jen u poloviny uživatelů, na jejichž písmu byl vyzkoušen. A těch zbývajících padesát procent? Smůla. Microsoft proto zintenzivnil ukládání ručně psaných poznámek. Dalším úkolem bylo sestavit prototyp a ověřit jeho funkci. Thacker věděl, že procesory v PC spotřebovávají příliš mnoho energie. Kdyby baterie v tabletu nevydržela déle než hodinu či dvě, nikdo by si ho na jednání nebo mimo kancelář nebral. Jednoho zářijového dne roku 1999 ale zasáhla šťastná náhoda. Thacker potkal na ulici v Palo Alto Patricka Boylea, bývalého kolegu z Digital Equipment. Ukázalo se, že Boyle pracuje v nově založené společnosti Transmeta, která vyrábí úsporný čip. S čipem od Transmety, který spotřeboval o 70 procent méně energie než srovnatelné procesory, Thacker do prosince projekt dokončil. Výsledkem byl modrošedý přístroj, který připomínal spíše plastovou hračku pro děti. „Pro spoustu lidí to bylo něco neuvěřitelného - na obrazovce svítily Windows a stačilo jen načmárat pár klikyháků. Vypadalo to opravdu nadějně,“ vzpomíná Gates. Přístroj byl slavnostně představen asi osmnáct měsíců poté, co Brass se vším začal - v listopadu 2000 na Comdexu, každoročním veletrhu nových technologií. Tým prožil období horečných příprav, aby Gatesův milovaný artikl zazářil. Bylo třeba zdokonalit software, vyrobit nové prototypy a připravit reklamu. „Jako byste vstoupili do víru. A všechno se zrychlovalo tím víc, čím víc se Comdex blížil,“ říká Keely.
Tým ale nebyl jen pod časovým tlakem. Ukázalo se, že se nová série prototypů příliš nepodařila. Baterie se nedobíjely, a když se někdo dotkl obrazovky na nesprávném místě, měla tendenci zhasnout. Keely během zkoušky omylem klepl na tlačítko On/Off a tablet se vypnul. Při tak ostře sledované předváděcí akci stačí malé šlápnutí vedle a poškodí to pověst celé technologie. Charlton Lui, který měl v projektu na starosti přípravu softwaru, schoval na pódiu dva náhradní tablety. V případě, že by předváděcí prototyp selhal, mohl ho Keely bleskově vyměnit za jiný.
Naštěstí to nebylo nutné. Keelyho přístroj fungoval dokonale a dav expertů na Comdexu odměnil jeho vystoupení potleskem. Keely nezapomněl předvést jednu z nejzajímavějších funkcí, která umožňuje mazat slova z ručně napsaných vět a potom větu nebo dokonce celý odstavec posunout tak, aby nikde nezůstaly mezery. Lui, jenž na technologii pracuje už léta, říká, že to byl jeden z nekrásnějších okamžiků jeho života: „Připadalo mi, že se vznáším ve vesmíru a dívám se dolů na zem.“ Euforie ale vydržela jen do chvíle, kdy se tablety začaly zkoušet v praxi. V únoru asi třicet zaměstnanců tří společností z Minneapolis, včetně U. S. Bancorp, vyměnilo laptopy za tablety. Microsoft vyslal týmy svých pracovníků, aby je každý den několik hodin pozorovaly. Byla to tak náročná akce, že špičkový expert Evan Feldman strávil v Minnesotě sedm týdnů a přišel i o oslavu sedmých narozenin své dcery. Výsledky byly katastrofální. Úžasná technologie, kterou návštěvníci Comdexu tak obdivovali, uváděla uživatele do záchvatů vzteku. Při psaní poznámek často nedodržovali řádky na obrazovce. Psali například šikmo těsně vedle poznámek, které byly vodorovně. A zlomky vět se spojovaly do nesmyslných kombinací. Technologie, jež problém způsobila, patří k nejnáročnějším v celém projektu. Feldman nakonec přesvědčil Loebovou, aby se jí vzdala. „Radši žádný div světa než nefunkční,“ komentuje to Loebová. Během léta roku 2001 znervózněla Alex Loebová ještě víc. Gates ji bombardoval emaily o zásadních otázkách, jako je třeba kvalita technologie na rozpoznávání rukou psaného textu. Loebová se obávala, že by se mohl rozhodnout uvedení počítače plánované na rok 2002 odložit. V srpnu proto svolala do jeho konferenční místnosti přes dvacet vysoce postavených členů skupin Tablet PC, Office a Windows, aby svému šéfovi zodpověděla všechny otázky, které by k projektu mohl mít.
Na setkání vyvřely na povrch neshody mezi skupinou Tablet PC a Office. Zástupci týmu Office se chtěli zaměřit na vývoj nové verze svých aplikací včetně Wordu a Excelu, které měly být k dispozici o dva roky později. Tým Loebové spolu s Gatesem naopak věřil, že úspěch Tablet PC bude záviset na tom, zda bude mít při uvedení nainstalovaný Office umožňující rozpoznávání rukou psaného textu. Gates tedy vyzval tým tabletu, aby pro Office vyvinul „doplňkový balíček“ funkcí navržených výhradně pro nový počítač. Pak souhlasil, aby byl projekt v roce 2002 uveden. Bill Gates se dokonce sám pustil do hlásání slávy nového tabletu. V září minulého roku totiž Hewlett-Packard koupil společnost Compaq Computer. Přestože byly obě firmy po celé roky dobrými spojenci Microsoftu, s výrobou tabletu souhlasil pouze Compaq. Gates si z celého srdce přál, aby se firma i po fúzi intenzivně pustila do výroby. A tak se 10. června sešel s ředitelkou HP Carleton S. Fiorinovou a s jejím zástupcem Michaelem Capellasem, aby si o fúzi společně promluvili. „Na jednu ze schůzek jsem si přinesl tablet, byl to Acer, a zatímco jsem si dělal poznámky, říkal jsem pořád, jak nevěřím, že těch tabletů bude někdy dost,“ usmívá se Gates. HP se mu podařilo obrátit na víru a během uvedení tabletu se rozhodně nebude krčit v pozadí.
Vývoj potřebného softwaru dokončil Microsoft v srpnu. První čtvrtek v září oslavoval celý tým v jedné z restaurací na pozemku firmy. Zábavu zajišťovala Keelyho skupina Flying Other Brothers.
Zatímco tým dolaďoval software, zvykl si Gates na svůj tablet tak, že už ho v práci skoro neodkládá. Chvíli ale trvalo, než si přístroj získal jeho důvěru. Během prvních týdnů, kdy měl k dispozici zkušební verzi od Aceru, si na schůzky stále nosil kromě počítače také klasický papírový zápisník. Na jednom takovém setkání v červnu ho popíchl generální ředitel Microsoftu Steven A. Ballmer. „Ten tablet asi za moc nestojí, co?“ řekl tehdy Ballmer Gatesovi. Když svůj přístroj začal bránit, Ballmer ho vyzval, aby příště přišel bez zápisníku. Gates počkal na pár úprav softwaru a pak Ballmera poslechl. Teď doufá, že ho napodobí i ostatní podnikatelé.

Dlouhá a složitá cesta tabletu

WT100

  • 1989 GRiD Systems uvádí GRiDPAD, první přenosný počítač s dotykovou obrazovkou. Neprodával se ale tak, jak se očekávalo. Jeho hlavní tvůrce Jeff Hawkins později odchází a zakládá firmu Palm Computing, průkopníka na poli handheldů.
  • 1991 Společnost GO poprvé předvádí tablet s dotykovým perem. Firmu GO přebírá AT & T. V polovině roku 1994 v ní AT & T ukončuje činnost.
  • 1992 Apple začíná prodávat kapesní počítač Newton. Rukopis rozeznává tak špatně, že si ho na mušku bere i autor komiksů Doonesbury. Newton končí v roce 1997.
  • 1992 Gates uvádí Windows for Pen od Microsoftu. Produkt se vůbec neujal a v roce 1994 už po něm nikdo ani nevzdechne.
  • DUBEN 1996 Palm začíná prodávat svůj nový handheld Palm Pilot. Jedná se o první úspěšný počítač s dotykovým perem.
  • LISTOPAD 1997 Veterán z Oraclu Dick Brass přechází k Microsoftu pracovat na technologii tabletu.
  • JARO 1999 Brass získává svolení ke spuštění projektu. Přibírá průkopníky osobních počítačů Butlera Lampsona a Chucka Thackera a také Berta Keelyho, který vedl projekt tabletu ve firmě Silicon Graphics. Vedení skupiny svěřuje Alex Loebové, kterou přetáhl ze skupiny Office.
  • LISTOPAD 2000 Gates o tabletu hovoří ve svém projevu na obchodní výstavě Comdex.
  • ÚNOR – BŘEZEN 2001 Microsoft posílá 40 tabletů na vyzkoušení do tří minneapoliských firem. Uživatelé kritizují jednu z hlavních funkcí, která se snaží předpovědět, zda chcete pomocí pera přejít na jiné místo v počítači, nebo psát.
  • KVĚTEN 2001 Po vášnivých debatách Loebová spornou technologii z tabletu odstraňuje. Někteří vývojáři hrozí, že z týmu odejdou. Zklamaný je dokonce sám Gates.
  • SRPEN 2001 Loebová se obává, že Gatesova podpora uvedení tabletu v roce 2002 ochabuje. Gates na jedné schůzi prosazuje, aby měl MS Office funkci rozpoznání rukou psaného textu hned od uvedení na trh. Po splnění této podmínky má projekt zelenou pro uvedení v roce 2002.
  • LISTOPAD 2001 Objevují se první prototypy tabletu. Acer přichází s notebookem, z něhož se po otočení obrazovky o 180º stává tablet. Gates o nich mluví ve svém projevu na Comdexu.
  • KVĚTEN 2002 Gates bere 150 tabletů na výroční schůzi nejvyššího vedení Microsoftu. Loebové se to nelíbí, protože ještě nejsou hotové, ale fungují.
  • SRPEN 2002 Výrobci hardwaru dostávají k dispozici „tabletový” software. Vývojový tým slaví za doprovodu Keelyho kapely.
  • LISTOPAD 2002 Představení tabletu, sedm výrobců hardwaru uvádí nové výrobky.

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Kamila Novotná, Ivo Večeřa

  • Našli jste v článku chybu?