Menu Zavřít

Porr postavil první kompostárnu v Praze

28. 9. 2016
Autor: Porr AG

Rakouská společnost Porr postavila pro magistrát první kompostárnu v hlavním městě. Na Křivoklátsku pak staví rozsáhlé developerské projekty a podle generálního ředitele firmy Karl-Heinze Strausse hodlá české aktivity rozvíjet.

V Dobřichovicích stavíte bytový komplex. Jak bude vypadat a kdo ho financuje?

S investorem DOB-Invest jsme stavěli již v minulosti. V roce 2011 jsme dokončili Bytový dům Berounka. Jednalo se o realizaci bytového domu s 20 bytovými jednotkami, 6 komerčními prostory a 22 parkovacími místy, který je situován v centru obce Dobřichovice.

Na tuto spolupráci jsme navázali projektem DOB Centrum Dobřichovice. Komplex nenabízí jen prostory k bydlení, ale také mnohé doplňkové služby jako parkovací stání, společenský sál, komerční plochy a wellness. V přízemí se počítá s byty pro seniory.

Jaký je o prostory zájem?

Jedná se o pět samostatných objektů včetně dvou uzavřených nádvoří se zelení a wellnes centrem s bazénem a saunou. Dohromady je určeno k prodeji 20 seniorských bytů včetně společenských prostor, 12 komerčních prostor, 61 bytů a 97 parkovacích míst v podzemních garážích. Na začátku září zbývaly k prodeji poslední dva byty. Ve třetí etapě ještě vznikne hotelový komplex se 24 pokoji a restaurace se 150 místy.

Budete v Česku stavět i další developerské projekty?

Naše společnost je v České republice činná především jako generální dodavatel – tak jako u výše popsaného projektu. S realizací developerských projektů máme navíc bohaté zkušenosti a i v budoucnu jsme samozřejmě schopni realizovat podobné projekty po celé republice.

V poslední době se věnujete také zelenému, ekologickému byznysu. V pražské městské části Slivenec jste vybudovali kompostárnu. Jak jste se k projektu dostali?

V tomto případě se jednalo o zakázku vypsanou Magistrátem hlavního města Prahy a zakázka byla vypisována v režimu zjednodušeného podlimitního řízení. Byli jsme investorem spolu s několika dalšími společnostmi vyzváni k předložení nabídky. Naše nabídka byla vyhodnocena jako nejlepší a na jejím základě jsme tuto zakázku obdrželi.

Kompostárnu jste jen vybudovali, nebo ji i provozujete?

Kompostárnu jsme realizovali jako tým – s našimi kolegy z pozemních a vodohospodářských staveb. Po dokončení byla předána investorovi a její budoucí provoz bude Magistrát hlavního města Prahy zajišťovat prostřednictvím vybrané firmy.

Projekt rádi prezentujete jako unikátní. Čím?

Výjimečný je tím, že se jedná o první zařízení hlavního města svého druhu na území Prahy. Zařízení je určeno ke zpracování bioodpadu rostlinného původu, především pro rostlinný odpad z údržby zahrad od občanů, ale kompostárnu budou moci samozřejmě využívat i další subjekty, které udržují plochy městské zeleně. Technologicky se jedná spíše o jednoduchou stavbu, v podstatě o zpevněnou plochu s odvodněním a objektem obsluhy. Samotný proces kompostování bioodpadu bude probíhat na volné ploše, což je nejjednodušší, ale zároveň nejefektivnější metoda.

Máte v plánu i další podobné projekty?

Pokud v budoucnu získáme příležitost chopit se podobného projektu, jsme samozřejmě připraveni zhostit se jeho výstavby.

Kolik zaměstnanců má PORR v rámci českého zastoupení?

V České republice má naše společnost přibližně 730 zaměstnanců. Společnost působí v několika oblastech. Jedná se především o inženýrské stavby a pozemní stavby, činní jsme i v oblasti speciálního zakládání a monolitických staveb. Dále nabízíme služby týkající se certifikace budov. Součástí poskytovaných služeb je projekční, inženýrská, laboratorní a poradenská činnost ve výše uvedených oborech a prodej stavebních materiálů, asfaltových směsí a litých asfaltů.

ebf - tip - debata

Plánujete v nejbližší době své aktivity v zemi rozvíjet?

Vzhledem k plánovaným rozsáhlým investicím nejen do infrastruktury, ale i k soukromým aktivitám v oblasti pozemních staveb bude patřit Česko také v následujících letech k trhům s růstovým potenciálem v portfoliu zemí, kde společnost PORR působí.

Karl-Heinz Strauss
Je Vídeňan, narodil se v roce 1960. Absolvoval vyšší technickou školu stavební. Později studoval kromě jiného i na Harvardově univerzitě. Do roku 2000 pracoval ve finančnictví. Poté založil ve Vídni stavební společnost Strauss & Partners. V roce 2010 se stal generálním ředitelem akciové společnosti Porr. Je zapáleným myslivcem.

Čtěte také:

Stavba roku? Obchvat Bratislavy přijde na 50 miliard

Šéf Metrostavu Bělohlav: V Česku není do čeho píchnout


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).