Menu Zavřít

Portfolio restaurant

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Moderní klasika s fantastickým vínem Necelé dva roky otevřený podnik sídlící ve zrekonstruovaném Lannově paláci naproti Masarykovu nádraží aspiruje na jednu z nejpříjemnějších restaurací v Praze. Vkusný interiér, dobré jídlo a nadstandardní personál jsou zárukou skvělého zážitku.

Ač z ulice působí menším dojmem, disponuje Portfolio příjemně řešeným přízemím a intimním suterénem. V pondělí večer tu bylo překvapivě plno.

Šéfkuchař Tomáš Císařovský, který dříve působil v Bellevue, si do Portfolia přivedl i část týmu. Servis je tu opravdu excelentní. Měli jsme to štěstí, že nás obsluhoval zástupce manažera Michal Štangler, který dokázal zasvěceně hovořit o jednotlivých pokrmech, doporučil nám jednotlivé kombinace chodů a vína ladící k vybranému jídlu. Nejen Michal, ale i ostatní členové personálu mají nos na to, kdy s hostem jednat profesionálně a kdy rozvinout konverzaci a dovolit si lehkou familiárnost.

Zkušenosti z Bellevue jsou znát i v chutích.

Lístku dominují prvotřídní suroviny s francouzským šmrncem. Objednali jsme si degustační menu, které obsahuje nejlepší a zároveň nejpopulárnější pokrmy Portfolia. Za nejpovedenější chod považuji kambalu servírovanou s otevřenou raviolou s bramborovým pyré, pošírovaným vejcem, divokou brokolicí, ančovičkovou omáčkou a Tzar kaviárem. Výrazné chutě se doplňovaly, ale zároveň nepřehlušily skvěle upečenou rybu s pevným masem.

Z a la carte nabídky jsme ochutnali telecí svíčkovou s fava fazolemi, chřestem, houbami a omáčkou ze smržů zakápnutou portským. Perfektně propečený steak si vyloženě říkal o silnou omáčku a křupavou zeleninu a přesně tak byl i servírován. Z předkrmů musím vyzdvihnout paté z foie gras s marmeládou ze žluté řepy se zázvorem a kardamomem podávané s domácí brioškou.

Tučná játra potřebují srazit svěžím džemem, klasická kombinace je tu ovšem překvapivě obohacena o výrazné koření a dohromady to funguje báječně. Dezert jsme zvolili bezinkový cheesecake, který v Portfoliu podávají rozložený ve skleněné kouli. Na dně je vrstva krému s borůvkami proložená mandlovými sušenkami a navrchu ozdobená sorbetem z černého rybízu a rybízovým merinque.

Ke všem pokrmům jsme si nechali poradit vhodné víno, jehož výběr je v Portfoliu znamenitý.

Portfolio považuji za bohužel trochu opomenutý pražský fine dining, který by si zasloužil větší pozornost od českých hostů.

Portfolio restaurant ? Lannův palác, Havlíčkova 1030/1, Praha 1

bitcoin_skoleni

? t: 224 267 579 ? e: info@portfolio-restaurant.cz ? www.portfolio-restaurant.cz

  • Našli jste v článku chybu?