Potřetí zavítáme na strmé břehy meandrů řeky Douro, kde se rodí hrozny pro přípravu portského. Nepadla zatím zmínka o jednom druhu tohoto vína, možná ne až tak populárním, ale přesto vyhledávaném, a to o portském bílém.
Druhy
Škála těchto specialit obsahuje vína kategorií od sladkých po extrasuchá. Jejich příprava není tolik náročná na čas, ležet musejí alespoň tři roky. Existují ovšem i bílá portská staršího data. Surovinou pro ně (jak pro stará, tak i mladší) jsou především bílé odrůdy Malvasia Fina, Códega, Robigato a Viosinho. V chuti jsou možná jednodušší, přímočařejší než červená, nicméně jejich delikátní výraz a lehké ovocné tóny mají své ctitele. Extrasuchá portská se pijí téměř výhradně jako aperitiv, ostatní kategorie mají své místo i coby průvodci vybraných jídel. Existuje ještě extrasladká varianta bílého portského, zvaná Lagrima. I konzumaci bílého portského zasáhla vlna modernismu. Například suché se často podává ve formě míchaného nápoje, nejčastěji s tonikem.
Producent
Firma Neubauer & syn, v jejímž portfoliu i tato bílá portská nalezneme, se zaměřila na společnost Graham´s. Rodina Symingtonova, které vinařství patří, tvrdí o svých produktech, že jsou lepší než ostatní. To sice říkají všechny společnosti, ale vinařství Graham´s k tomu má důvod. Na sklonku minulého století totiž zavedlo jednu pozoruhodnost. Tradiční lisování partou více či méně rozjařených „šlapačů“ nahradil stroj. A to jakýsi robot, vybavený řadou kovových „chodidel“. Ten údajně dokonaleji, pod stále stejným tlakem a v pravidelném rytmu „rozšlape“ hrozny tak, že z nich dostane maximum toho nejlepšího. Získaný rmut je - prý - nejlepší možný.
Samozřejmě, za tuto inovaci je třeba zaplatit i daň, a to v podobě ztráty tradičního koloritu. Dojem z krásných Portugalek rozvášněných vůněmi révy těžko nahradí podivný stroj s řadou umělých, v půli lýtek uříznutých „nohou“ neosobně a k uzoufání pravidelně tepajících do drcených bobulí. Pro úroveň vín ze sklepa Graham´s však svědčí i jiná skutečnost. Při premiérové plavbě lodi Queen Mary v květnu roku 1936 i Queen Mary 2 v lednu 2001 bylo portské s etiketou Graham´s (tehdy šlo o Six Grapes) součástí nápojového lístku.
Doporučené víno
W. & J. Graham´s Fine White Port, Porto. Zlatý odstín vyšší intenzity, čirá jiskrnost a mírně vyšší viskozita jsou průvodními znaky tohoto vína. V nose se jako první projeví poměrně hutný hroznovitý nádech, doprovázený lehýnce nahořklými projevy. Z pozadí se také ohlašují mírné odéry cukrové nasládlosti. Chuť je plná, výrazná a vykazuje podobný charakter jako kytka. Mocné ovocité partie s převahou hroznu, sotva patrně podkreslené citrusem, jsou okrášleny o umírněné mandlově hořké doteky. Celým vývojem chuti se line zjevná, ne však násilnická stopa ušlechtilé sladkosti. Ta víno neopanuje, leč dá mu jasný, elegantní aristokratický punc.
Volba pokrmu
S bílým portským coby průvodcem pokrmů se často nepotkáváme. Ale určitě se dobře skamarádí s dezerty, možná ne až tolik sladkými. Příjemně doprovodit dokáže různé řezy s mandlovou nebo ořechovou náplní, poradí si také vedle výraznějších sýrů, možná i s modrou plísní. Portské víno bývá poměrně často i samostatnou součástí některých jídel, užívá se ho například k úpravě omáček.