Menu Zavřít

Posadit se, popít

13. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Duben je v České republice měsícem designu

Nejenže se v dubnu koná slavný milánský veletrh, ale i u nás bývá tento měsíc tradičně nabit designovými událostmi. Design centrum České republiky uděluje Národní ceny za design a v pražském Veletržním paláci se koná veletrh Art & Interior, který je vedle podzimního Designbloku nejzajímavější takto zaměřenou domácí přehlídkou.
Hlavní cenu Design centrum letos udělilo Jiřímu Pelclovi za soubor skleniček Vicenza, které navrhl pro společnost Bohemia Crystalex Trading. Soubor jen o pár týdnů dřív získal také 1. cenu za progresivní design na brněnském veletrhu Mobitex. Ocenění Vynikající výrobek dále získaly například křeslo a pohovka Koxy od Jana Čtvrtníka (mm interier), židle Tonster od Toma Kellyho (Ton) nebo souprava nářadí pro barmany Barbar od Ladislava Škody (Tescoma). Celkem bylo za „vynikající“ prohlášeno jedenáct výrobků, dalších patnáct produktů získalo titul Dobrý design. Všechny oceněné výrobky jsou do 5. května vystaveny v pražské galerii Design centra.
Letošní veletrh Art & Interior začíná ve čtvrtek 20. dubna. Vlastní prodejní část, na které se představí na šest desítek vystavovatelů z České republiky i ze zahraničí, trvá jen do neděle 23. dubna. Součástí akce je však tradičně také řada doprovodných výstav, a ty bude ve Veletržním paláci možné zhlédnout až do začátku června. Hlavní atrakcí by měla být dvojice výstav věnovaných holandskému designu – jednak holandské moderně, jednak dílům od 70. let do současnosti.
V rámci doprovodných akcí veletrhu bude do 21. května ve Veletržním paláci k vidění také výstava Design Match s podtitulem CZE : SVK, která je celá stylizována jako sportovní klání mezi českými a slovenskými designéry. V první části („prvním poločase“) se představí studenti designových škol, ve druhém se „střetnou“ profesionálové. V „přestávce“ se představí módní návrháři. Cílem výstavy, kterou za českou stranu připravuje společnost CzechDesign.cz, je konfrontovat tvorbu z obou zemí za posledních patnácti let. Do budoucna by se takovéto česko-slovenské klání mělo konat pravidelně jako bienále.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).