Menu Zavřít

POSCO A NIPPON V ALIANCI

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ocelářství

TOKIO (FT) – Dva největší světoví výrobci oceli – jihokorejská Posco a japonská Nippon Steel – se dohodli na strategické alianci. Cílem je snížit výrobní náklady a omezit možnosti nepřátelského převzetí. Deal by měl současně uspíšit privatizaci Posca, známého také jako Pohang Iron and Steel, kterou jihokorejská vláda přislíbila provést do konce letošního roku. Nippon počítá s tím, že získá státní podíl v Poscu, který představuje tři procenta a odhaduje se na 223 milionů dolarů.

Obě společnosti spojí své síly v oblastech výzkumu, rozvoje a informačních technologií. Počítá se s tím, že během roku a půl zvýší koncerny své křížové akciové podíly z půl procenta na tři. Současně vznikne výbor, který bude hledat další možnosti spolupráce. Nepočítá se s jakýmikoli změnami ve vedení obou firem.

Aliance by měla urychlit konsolidaci ocelářského průmyslu v Asii. Impulsem ke spojení byla snaha snižovat náklady a především se lépe vyrovnat s kolísáním ceny i poptávky po oceli. Poptávka se na asijských trzích zcela propadla po finanční krizi před třemi lety. Akcie na oznámení o probíhajících jednáních nijak nereagovaly.

Analytici ovšem tvrdí, že žádná aliance příliš nezmůže s předimenzovaností oceláren a ani ceny se jí nepodaří vyrovnat tak snadno, jak si slibuje. „Snaží se ušetřit na nákladech a získat stabilnější ceny, ale v reálných podmínkách trhu v tomto odvětví to nebude znamenat žádný přínos, uvedl ekonom Yoshiyuki Iba ze Standard & Poor s. Řešení současných problémů velkých oceláren vidí především v restrukturalizaci.

EBF24

Strategické partnerství je velice významným a podle prvních ohlasů i vysoce pozitivním momentem pro japonské ocelářství, které tradičně dávalo přednost aliancím domácích rivalů. Naopak mezinárodní propojení byla dosud typická spíše pro Evropu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).