Menu Zavřít

Posezení v zeleni

22. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Přes vysokou kvalitu kuchyně se vyskytly zbytečné chyby

Autorskou trasu vedoucí přes gastronomické oázy pražských sídlišť, jimž se čas od času vyplatí věnovat pozornost, jsme nedávno obohatily o další zastávku. Díky architektonickému řešení klasického socialistického oppida je dnes totiž možno povečeřet například v bývalých jeslích či poobědvat v někdejší sámošce. To je právě případ restaurace a kavárny Botanic v Olbrachtově ulici, pár kroků od stanice metra Budějovická. Tam, kde ještě nedávno hospodyně vyzbrojené síťovkou bloudily od jednoho monotematického regálu ke druhému, tam, kde se remo plátky, jovonka a pompela skloňovaly ve všech pádech, se má k světu očividně prosperující podnik s břečťanem ve štítu. Zeleň vládne ostatně i interiéru – vzhlíží k vám z květináčů, ze zdí, z čalounění židlí i z ubrusů na stolech. V kombinaci s tepaným železem, zemitou dlažbou, obrázky rostlin a florální vitráží tu vznikl interiér, na němž se strávníkovo oko ochotně popase. Intimnější kout vedle baru, evokující za přispění knihovny a televizoru pohodu obývacího pokoje, určitě láká workoholiky postrádající teplo rodinného krbu, kteří sem již nyní houfně docházejí z nedalekých finančních či obchodních center. Přestože je poledne a hrozí boj o místo, bez meškání jsme usazeny u stolku pro dva, vklíněného mezi párkem vzrostlých araukárií. (Doporučujeme neriskovat a raději stůl rezervovat předem.)
Jídelní a nápojový lístek ve štábní barvě je značně obsáhlý, po čase se nám však přece jen podaří vyjasnit si priority a požádat o první chod - tomatový krém s parmazánem a bazalkovým pestem a avokádo plněné krevetami s koprovým dresinkem z bílého jogurtu. Polévka přichází na stůl poměrně záhy po objednání. Se zalíbením hledíme na červenou hladinu nadrobno nasekaných rajčat, kterou v hlubokém talíři zdobí ostrůvek strouhaného parmazánu a zeleného pesta. Skvělý vizuální dojem naprosto koresponduje s chutí – ke své velké radosti máme tu čest utkat se s rajčaty, nikoli s protlakem, natož kečupem, častým to nešvarem mnoha restaurací. Jednotlivé složky se výborně doplňují a výsledkem je harmonická a zároveň pikantní kompozice. Vedle ní mezitím přistála pestrá a na pohled lákavá kreace sestávající z půlky avokáda zavaleného grandiózní čepicí hmoty, v níž identifikujeme chutné krevety, kopr a velmi hutné bílé pojivo, jež nám jogurt při vší snaze nepřipomíná. Oblohu tvoří kadeřavý salát s dílky koktejlových rajčátek a piniovými oříšky. Bombastické množství pochutin však bohužel nezakryje skutečnost, že máme co do činění s variací na neblaze proslulé Potěmkinovy vesnice. Pamětlivy zásady, že avokádo často představuje jakýsi prubířský kámen podniku, odklidily jsme jeho náplň stranou a smutně zkonstatovaly černě tečkovanou a patřičným výkrojem již ošetřenou tvrdou dužinu. Že by nějaká nová, dosud nepopsaná botanická odrůda? Po naší reklamaci servírka sice pokrm hbitě nahradila kvalitnější replikou, leč omluvy jsme se nedočkaly. Ani nové avokádo není dokonalé – je nepříliš zralé a v doprovodu hutného dresinku zanechává pocit přeplněného žaludku, alespoň však vykazuje svěží žlutozelenou barvu.
Druhý chod, tedy grilované copánky z lososa a platýse na citronové omáčce se špenátovými noky i francouzská kachní prsíčka s brusinkovo-vinnou omáčkou a gratinovanými brambory, už očekáváme ve stavu krajní ostražitosti. Ryby však vyhlížejí velmi slibně: dva pořádné, bílooranžové pletence posypané směsí hrubě drceného barevného pepře spočívají na obří porci zelených špenátových noků, zalitých smetanovou citronovou omáčkou. Ačkoli servírka tvrdila, že mezi rybími pokrmy nefiguruje žádný pikantní, tato kompozice její slova zcela vyvrátila. Kuchař tu z chuťově nepříliš výrazných surovin dokázal vykouzlit prvotřídní delikatesu. Klobouk dolů! Znamenitě vyhlížely i plátky pokrájených kachních prsou, dochucených silnější vrstvou soli a pepře, které na jejich poslední pouti doprovázely dva kusy trojúhelníkovitě vykrojených porcí smetanových brambor, omáčka z brusinek a vína a místní standardní zeleninová obloha. V případě poněkud přesolených, ale patřičně šťavnatých prsíček jsme přimhouřily oko, zato omáčka, od níž jsme si slibovaly zážitek přirozeně jemné, pikantní chuti, nás zklamala: kuchař do ní zřejmě v průběhu jakéhosi dochucovacího obřadu přilil kečup, jehož nezaměnitelná nota, prodchnutá konzervanty a modifikovanými škroby řady E, pak udala falešný tón celému sosu. Věčná škoda, jemné smetanové brambory spolu se skvělou kachnou by si bývaly zasloužily vznešenější doprovod.
Z čiré rozmařilosti jsme zatoužily ještě po dezertu - plné žaludky však nedokázaly volat než po lehkém domácím limetkovém sorbetu s mátou a třtinovým rumem, který k nám zavítal ve skleněné číši, ozdobený snítkou máty a plodem mučenky. Vítěze poháru tu neomylně představovala máta – neomezila se na pouhou dekoraci, nýbrž hustě nasekaná snoubila se s kyselými krystalky sorbetu a útočila na chuťové pohárky, pronikavě voněla a stoupala do nosu. Není divu, že zamaskovala i očekávanou stopu rumu. Výsledná chuť byla přesto lahodná, avšak konzistence pokulhávala: namísto homogenní hmoty jsme se lžičkou nořily spíše do ledové tříště. Evidentně zde došlo k technologické chybě. (I v letním čísle časopisu Medvídek Pú se dočteme, že během mražení je sorbet nutno několikrát pilně promíchat, aby nekrystaloval.) Přesto byl tento dezert v horkém dni velmi osvěžující.
Naše celková útrata činila 885 korun. Neměly jsme pocit špatně investovaných peněz, ale mrzelo nás, že přes do očí bijící vysokou kvalitu zdejší kuchyně se vyskytly zbytečné chyby, sice zdánlivě drobné, avšak celkový dojem přece jen kazící. Navíc zčernalé avokádo nemůžeme považovat za omyl, ale za trestuhodnou snahu podstrčit hostu něco, co patří do odpadkového koše. Co se týká obsluhy, nelze jí upřít výkonnost a jistou dávku profesionality, avšak chybělo jí něco mnohem prostšího - úsměv.

Botanic Adresa: Olbrachtova 1066/54, Praha 4
Tel.: 241 440 504, www.volny.cz/club.botanic

  • Otevírací doba: 11-24
  • Počet míst: 70, zahrádka 30
  • Druh kuchyně: mezinárodní
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina,
  • Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Itálie, Španělsko, Chile, Argentina, Austrálie, JAR

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20

Celkem 54 bodů z 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

WT100

Výběr z jídelního lístku: Lososový tataráček s nakládanými capari, podávaný s černým kaviárem a toasty 135 Kč Francouzská cibulová polévka se sýrovým toastem 40 Kč
Pečená pšeničná tortila, plněná sýrem, šunkou a rajčaty, s rajčatovou salsou
a zakysanou smetanou 105 Kč
Rybí špíz z lososa, tuňáka a krevet s koriandrovou omáčkou a jasmínovou
rýží 245 Kč
Věž z filetů z hovězí svíčkové, prokládaná grilovanou zeleninou a gratinovaným
bramborem, podávaná s houbovou omáčkou 255 Kč
Čokoládová pěna podávaná na vanilkovém zrcadle 80 Kč

Výběr z vinného lístku: Veltlínské zelené, jakostní, Mikulovská oblast, 2003, víno Valtice 0,2 l 40 Kč
0,75 135 Kč
Gewürztraminer Alsace AOC, 2000/1, F.E. Trimbach 995 Kč
Zweigeltrebe Kabinet, Mikulovská oblast, 2002, Tanzberg a.s. 445 Kč
El Mesón Rioja, Crianza, Rioja d´Oc 99, odrůda 100% tempranillo, Bodegas 495 Kč
Sauvignon Blanc Central Valley, 2000, Robert Mondavi Woodbridge 695 Kč
Malbec, Mendoza, 2001, Bodega Lurtón 525 Kč

  • Našli jste v článku chybu?