Menu Zavřít

Posila z policie a záchranky

29. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Pozemkový fond

Rozmělnit letité vazby si po loňském příchodu na Pozemkový fond ČR (PF), proslavený řadou skandálů, předsevzal jeho šéf Radim Zika (ODS). Právě teď dokončil velkou personální rekonstrukci, navazující na organizační přeměnu PF spuštěnou letos 1. ledna. Dva náměstky vyměnil Zika za tři nové. Ve vedení sekcí na pražském ústředí přežilo šest lidí, sedm nových nastupuje od května. Čerstvě jmenuje Zika i čtrnáct šéfů krajských pracovišť, tedy nově vzniklých článků mezi Prahou a okresy. Týdeník EURO získal přehled o všech personálních změnách k 1. květnu. Obsazování vedoucích pozic nasvědčuje tomu, že vládu nad státním fondem, který má za 2,5 roku zaniknout, mají pevně v rukou dvě nejsilnější strany, ODS a ČSSD.

Napravit restituce
Po téměř osmi letech skončil na fondu Jiří Blažek (TOP 09, předtím KDU-ČSL), bývalý první místopředseda výkonného výboru a posléze první náměstek. Je jediný, kdo musel z fondu odejít. Jiní vedoucí pracovníci, kteří si neudrželi židle, dostali nabídky na jiné pozice.„Oficiální důvod mi nebyl sdělen,“ stručně komentoval svůj nucený odchod Blažek. Je v pravomoci Ziky, kterého do ředitelské funkce jmenovala před dvěma měsíci vláda, vybrat si své spolupracovníky. Byla to však údajně ČSSD, která chtěla Blažka vystřídat za advokáta Petra Šťovíčka. Od něj si Zika hodně slibuje: „V jeho kompetenci jsou kromě práva a privatizace také restituce, které má dát do pořádku.“
V loňském roce se totiž provalily velké machinace s přeceňováním restitučních nároků v Praze. Upozornil na ně týdeník EURO a fond pak přiznal přes 1200 chyb a škody za 114 milionů korun. Dva lidé přišli o místo a případ vyšetřuje policie. Současně se PF snaží neoprávněně nadhodnocené nároky vrátit zpět. Náprava je ovšem velmi zdlouhavá a neobejde se bez soudní dohry.
Restituční malér se přímo nedotkl dosavadního druhého náměstka Pavla Brandla, jehož podřízení jeli v přeceňování nároků. Brandla před třemi lety vytáhl z chebské pobočky fondu do čela pražského ústředí tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Loni v lednu musel Brandl ustoupit Zikovi a nyní se vrací „domů“ jako vedoucí krajského pracoviště fondu v Karlovarském kraji. Místo něj si Zika vybral za druhého náměstka Petru Havlínovou, svou „pravou ruku“ na PF a předtím na libereckém hejtmanství, kde byl do předloňského podzimu náměstkem. Kdo bude na fondu Zikovým třetím náměstkem, v jehož náplni budou pohledávky a správa nemovitostí, není ještě známo.

ebf - tip - debata

Proti úniku informací
Při přechodu od kolektivního řízení k manažerskému se s fondem rozloučili i někteří lidé z výkonného výboru, který zanikl 31. prosince 2009. S odstupným odešla třeba Jiřina Böhmová, kdysi šéfka výkonného výboru. Naopak nové tváře přicházejí, a to i na tři nově zřízené sekce. Jednou z nich je poradenství, kterému šéfuje Michal Frydrych, dosavadní Zikův poradce, jehož si přivedl z Liberce. Frydrych byl vedoucím tamního územního pracoviště PF. V roce 2006 musel odstoupit kvůli nestandardním krokům zejména při restitucích náhradních pozemků.
Novinkou je také funkce bezpečnostní manažer fondu, kterou obsadí člověk z policejního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Má zabránit tomu, aby se z fondu vynášely informace, se kterými se dá obchodovat,“ vysvětluje šéf PF. Sedm z celkem třinácti sekcí povedou noví lidé. Například Miloš Křepelka, dosavadní ekonomický náměstek Státního zemědělského intervenčního fondu, který na PF převezme ekonomiku.
Zatímco sedm čerstvě jmenovaných šéfů krajských pracovišť už na fondu v různých pozicích působilo, ostatní přicházejí často z odborně vzdálených míst. Třeba v Plzeňském kraji se na pozemkovou agendu přeorientuje ředitel krajské záchranné služby Ivo Rada (ODS). V Praze bude krajskou pobočku řídit Václav Bartásek, který byl vedoucím interního auditu na pražském magistrátu. Fondu v Pardubickém kraji se ujme František Dittrich, za vlády ODS zástupce ředitele krajského hejtmanství, jenž působil i na Chemicko-technologické fakultě Pardubické univerzity. Se záměrem investovat 200 milionů korun do sídel fondu v krajích ale Zika ve vládě narazil. A to má fond na účtu zhruba 3,5 miliardy korun. Ke konci roku to má být ještě o téměř 220 milionů korun víc. O dvacet by se měl letos snížit počet zaměstnanců z loňských 895.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).