Menu Zavřít

Posílení cenové regulace

1. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Slovensko

KL24

Hospodářský výbor slovenského parlamentu schválil návrh zákona, který vládě umožní ovlivňovat ceny energií. Jeho cílem je bránit výraznému růstu cen. Návrh zřejmě bez obtíží schválí i celý parlament, protože příslušníci vládních stran v něm mají většinu.
Dodatek zákona o regulaci cen energií je součástí plánu premiéra Roberta Fica chránit chudší vrstvy obyvatelstva před zvyšováním výdajů za energie. To byl jeden ze slibů, které Ficovi pomohly ve volbách loni v červnu porazit tehdejší koalici pravého středu pod vedením Mikuláše Dzurindy.
Nová legislativa rozšíří vliv regulace na více segmentů energetiky včetně nákladů na distribuci. „Cítíme potřebu regulovat ceny nejen pro domácnosti, ale také u subjektů, které v minulosti regulaci nepodléhaly. Existuje zde monopol a my musíme rozšířit regulaci, protože chceme před zavedením eura udržet pod kontrolou inflaci. Nemůžeme dovolit, aby se zvýšila,“ řekl předseda hospodářského výboru Maroš Kondrot.
Slovenský regulační úřad nechal ceny elektřiny pro domácnosti na letošní rok beze změn a nevyhověl tak požadavkům distribučních firem, které chtěly ceny zvýšit o více než deset procent. Za distribučními podniky, které takový nárůst požadovaly, jsou německé skupiny E.ON a RWE a francouzský Electricité de France.
Ceny plynu se na Slovensku v letošním roce sníží, a to ve větším rozsahu, než jaký navrhoval plynárenský monopol SPP. Za ním stojí francouzský kolos Gaz de France a německý E.ON Ruhrgas.

  • Našli jste v článku chybu?