Menu Zavřít

Poslanci debatují o lithiu. Agent StB Babiš vrtí psem, odmítá postoj ANO premiér

16. 10. 2017
Autor: čtk

Sněmovní strany před mimořádnou schůzí Sněmovny k memorandu o těžbě lithia navrhly různé kroky, jejichž společným jmenovatelem je zachování kovu pro českou výrobu. Všechny zároveň přiznaly, že diskuse ve Sněmovně čtyři dny před volbami patrně nepřinese konkrétní výsledek. Čekají spíš předvolební kampaň.

Za pouhý zastírací předvolební manévr předsedy hnutí ANO Andreje Babiše označil dnešní jednání o lithiu na mimořádné schůzi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Sobotka poukázal na skutečnost, že Andrej Babiš je soudem potvrzeným agentem StB a čelí vyšetřování v dotační kauze Čapí hnízdo. Snaha jeho hnutí mu proto připomíná scénář filmu Vrtěti psem, v němž státník před volbami odvádí pozornost od svého skandálu. Pokud by starost o nakládání s ložiskem lithia vycházela z věcných pohnutek, připomínky na toto téma by přicházely od roku 2010, kdy se věc projednává.

Hnutí ANO kritizuje uzavřené memorandum mezi ministerstvem průmyslu a společností European Metals Holdings (EMH) a ve Sněmovně bude chtít slyšet od ministra průmyslu Jiřího Havlíčka (ČSSD) vysvětlení záležitosti. Sociální demokraté před schůzí oznámili, že kvůli kauze podají trestní oznámení na postup ministerstva životního prostředí (nyní ve správě hnutí ANO), které podle nich v rozporu se zákonem nezveřejňovalo záměry k průzkumu v Obchodním věstníku. Policie má zjistit, zda šlo o úmyslné zvýhodnění firmy na úkor jiných možných uchazečů o průzkum.

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec označil celou debatu o těžbě lithia za snahu hnutí ANO zakrývat vlastní problémy. Jde například o obvinění předsedy hnutí Andreje Babiše z podvodu v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo a rozhodnutí slovenského Ústavního soudu, který zrušil rozhodnutí o neoprávněném vedení Babiše v registru spolupracovníků StB.

Podle komunistů by měla Sněmovna označit memorandum od počátku za neplatné. Podle opoziční TOP 09 nová vláda bude muset po volbách přepracovat surovinovou politiku státu. Vládní KDU-ČSL vyzývá k úpravě horního zákona a zajištění zpracování vytěženého lithia na českém území.


Kladivo na lži a mýty o lithiu. Čtěte více

 Výsypka hlušiny z bývalého dolu Cínovec


TOP 09 navrhne Sněmovně usnesení, které by vyzývalo příští vládu k přepracování surovinové politiky. Nové zákony by podle strany měly zajistit to, že Česko bude mít dobré výnosy z těžby surovin na svém území, velká část těchto výnosů zůstane v regionech, kde se těží, a bude zajištěna co nejlepší ochrana přírody v postižených oblastech.

KDU-ČSL ve svém návrhu usnesení prosazuje změnu horního zákona, aby se zvýšily výnosy státu z těžby nerostných surovin, včetně lithia, a aby stát zajistil zpracování lithia na českém území. Strana chce zajistit, aby výnosy z lithia mířily do zvláštního fondu, který by posloužil pro financování důchodů, vědy a výzkumu a školství.

ANO žádné usnesení nepřipravuje. Babiš označil podpis memoranda za skandál a spojil těžební společnost s bývalým vlastníkem černouhelné společnosti OKD Zdeňkem Bakalou.


Krúpa chce hlídat lithium. Koupil podíl ve firmě EMH, která plánuje těžbu na Cínovci

 Majitel skupiny Arca Capital Pavol Krúpa


„Je pochopitelné, že všichni politici chtějí ve víru volební kampaně získávat laciné politické body. Je ale zároveň důležité, aby každá politická debata byla založena na faktech. Aby předešel pochybnostem, Zdeněk Bakala kategoricky odmítá, že by se jakkoli podílel na těžbě lithia v České republice. Ve firmě EMH nemá žádný podíl, ani přímo, nebo nepřímo, a není v ní ani žádným jiným způsobem angažován,“ uvedl mediální zástupce Bakaly Vladimír Bystrov.

Kauza lithia je účelová, řekl před poslanci ministr průmyslu

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) označil dnes před poslanci kauzu kolem těžby lithia za vykonstruovanou a umělou a za sprostý útok od předsedy ANO Andreje Babiše a od KSČM. Podobně jako minulý týden v Senátu Havlíček uvedl, že kauza má skandalizovat jeho i sociální demokracii a zakrýt případy kolem Babiše.

„Je to nechutné a odporné,“ prohlásil ministr, který se také tázal, zda je náhoda, že si v kauze lithia rozumí ANO, KSČM a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. „Ukazuje se, jak jsou si tyto strany blízké,“ soudí. Babiše nařkl Havlíček z estébáckých metod, „které agentu Burešovi vůbec nejsou cizí“. Po těchto slovech se ozval potlesk i nesouhlasné bouchání do lavic.


Až přijdou těžaři. Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná

 Výroba lithia, ilustrační snímek


Tvrdě se Havlíček opřel do ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který podle něho plní roli stranické loutky. Havlíček poukazoval na okolnosti Brabcova dopisu, který mu poslal kvůli spornému memorandu s australskou těžařskou firmou European Metals Holdings (EMH). „Co předvedl, je pro mne nepochopitelné a lidsky nepřijatelné,“ řekl Havlíček na Brabcovu adresu.

Memorandum Havlíček hájil, jediným cílem prý bylo a je hájit zájmy země. Zároveň taky zopakoval, že není právně závazné.

Dnešní sněmovní schůzi podnítila skupina poslanců v čele s KSČM. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik soudí, že memorandum musí být zrušeno, jinak se firmě podle něho podaří vytěžit z českého státu obrovské peníze. Komunisté také navrhují, aby vláda zpracovala návrh zákona, podle kterého by těžba a zpracování vybraných rud a surovin mohlo být jen v rukou státu.

Babiš Bakalovi nevěří

ODS podpoří program schůze, kvůli níž politici přerušili svou kampaň a sjeli se z regionů, ačkoliv ji v obecné rovině kritizuje. „Představa, že vláda, jejíž mandát končí, se bude řídit usnesením, které dnes přijme Sněmovna, je scestná,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vzhledem k blízkosti voleb podle něj nelze čekat konstruktivní debatu, mezi podstatné otázky navíc podle něj patří i to, jaký by měli z těžených surovin užitek občané, rekultivace krajiny a zvýšení poplatků z vytěžených nerostů.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes nečeká odbornou debatu kvůli pátečním volbám. Dosavadní vystupování ČSSD a ANO k problému označil za hysterii. Bouřlivou debatu čeká i místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj by se ale tématem měla zabývat i budoucí Sněmovna.

Přečtěte si komentář Pavla Párala:

Lithium a Andrejovy tepláky

 Páral

MMF24

Dále čtěte:

Stát získá z ceny lithia jen zlomek, varuje Greenpeace

Krádež za bílého dne, rozčílil se Babiš kvůli lithiu. ČSSD se ohrazuje

V těžbě lithia by se měl angažovat státní podnik, míní Zeman

Ministerstvo zveřejnilo obsah úmluvy týkající se těžby lithia

Těžba lithia v Krušných horách může zaměstnat přes tisíc lidí

Vu Nguyen Hong: Výroba lithia je velmi nákladná

Zaostřeno na lithium. Vláda schválila politiku pro nerostné suroviny

Těžba uhlí - ilustrační foto (Sokolovsko)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).