Menu Zavřít

Poslanci odsouhlasili změny v penzijním spoření

9. 9. 2011
Autor: profit

Státní podpory podle nových podmínek se dočkají už jen lidé, kteří si budou spořit aspoň 300 korun měsíčně, ke své úložce dostanou navíc od 90 do 230 korun. V pátek o tom rozhodli poslanci, kteří 86 hlasy schválili vládní novelu zákona o doplňkovém penzijním spoření.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoliv v pátek prošel návrh zákona během několika minut, v předchozích čteních o něm poslanci debatovali mnoho hodin. Opoziční poslanci ho chtěli stejně jako návrh zákona o důchodovém spoření zamítnout, nebo alespoň vrátit k dopracování.

Podle schváleného návrhu dostane každý z účastníků systému k naspořeným 300 korunám devadesát korun od státu. Nad třísetkorunovou hranici bude státní bonus ve výši 20 procent. Pro pětisetkorunové úložky tak bude nový model méně výhodný. Maximální státní příspěvek ve výši 230 korun bude od hranice tisíce korun.

Zákon je diskriminační pro všechny, kdo si budou ukládat do 299 korun měsíčně, kteří nedostanou podporu žádnou. Biti budou tedy ti nejchudší,“ prohlásil při projednávání zákona poslanec Miroslav Opálka (KSČM). Méně peněz od státu budou dostávat i lidé, kteří si dosud spořili 500 korun za měsíc. Místo stávajících 150 korun dostanou jen 130 korun navíc.

WT100

Snahou je zvýšit průměrnou výši měsíční úložky, protože v současnosti je zhruba 480 korun a jako instrument zabezpečení na stáří to není žádná vysoká částka. Proto se motivace posunuje do vyšších finančních částek,“ zdůvodnil změnu už po jejím vládním odsouhlasení premiér Petr Nečas (ODS) a doplnil: „Je nezbytné zmínit, že v tom systému je uloženo 232 miliard korun.“

Ministr Kalousek premiéra doplnil: “Skutečně se snažíme o to, aby výše státního příspěvku motivovala lidi k vyšším úložkám a ke spoření na stáří. Ve stávající situaci se nedá hovořit ani tak o spoření na stáří jako spíš o tom, že si sem lidé chodí pro nejvyšší státní příspěvek.

  • Našli jste v článku chybu?