Menu Zavřít

POSLANCI VERSUS DAVID

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví

K stále se zvětšující skupině odpůrců ministra zdravotnictví Ivana Davida se minulý týden připojili také poslanci. Drtivou většinou totiž schválili usnesení, ve kterém vyjádřili zásadní nespokojenost s Davidovou činností.

Usnesení, které inicioval poslanec ODS Ivan Langer, podpořili pravicoví poslanci, ale také několik komunistů. Ministr zdravotnictví je častým terčem kritiky i ze strany lékařů a zdravotnických pracovníků. Vadí jim nejenom řada chyb, kterých se David ve svém úřadě dopustil , ale především jeho naprostá nekomunikativnost. „Ta spolupráce, a pan ministr to bohužel nějak nepochopil, může být užitečná, říká například předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek, který chystá na podzim tohoto roku stávku lékařů.

ebf - tip - debata

Poslanci kritizovali Davida při diskusi o zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která má odpovědět na otázku, zda nebyla v transplantačním centru v Ostravě porušována pravidla pro nakládání s lidskými orgány. Ivan Langer ministrovi vytkl, že odvolal z funkce bývalého ředitele ostravské fakultní nemocnice Jaroslava Luxe, který o údajných vážných pochybeních v práci transplantačního centra opakovaně hovořil. Ministerstvo zdravotnictví podle Langra nevěnovalo těmto podnětům d ostatečnou pozornost a šéf resortu prý v celé záležitosti fatálně selhal.

Ivan David obvinění odmítl a několikrát zdůraznil, že v době, kdy mělo ostravské centrum pravidla pro nakládání s orgány porušovat, nebyl ve funkci. Luxe navíc, jak řekl, odvolal kvůli špatnému hospodaření nemocnice.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).