Menu Zavřít

POŠLAPANÁ LIBERALIZACE

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Veřejný operátor

PRAHA – Vládní kabinet se ve středu 21. března bude zabývat „návrhem na zabezpečení komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy . Měl by tak především rozhodnout o tom, jakým způsobem bude vybrán operátor, který bude v budoucnu poskytovat datové, hlasové a multimediální služby pro státní správu i samosprávu, respektive pro jejich komunikaci s občany a podnikatelskými subjekty.

ebf - tip - debata

Z předkládaného materiálu, který má týdeník EURO k dispozici, vyplývá, že ve hře jsou stále dvě varianty. Jak už jsme dříve uvedli (EURO 10/2001), jedna počítá s tím, že veřejnou zakázku v objemu dvou až pěti miliard korun ročně získá bez soutěže Český Telecom (výzva jednomu zájemci), druhá navrhuje uspořádat výběrové řízení, a to formou výzvy více zájemcům. První způsob sice nynější zákon o zadávání veřejných zakázek vládě umožňuje (§ 50), ale obvykle se tato možnost připouští pouze v naléhavých případech. Ovšem i druhá varianta, představující takzvané zjednodušené zadávací řízení, nedává šanci, aby své nabídky mohly svobodně předložit všechny telekomunikační subjekty poskytující požadované služby.

Materiál do vlády společně předkládají ministr vnitra Stanislav Gross, ministr a vedoucí Úřadu vlády Karel Březina a ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Zdroje týdeníku EURO tvrdí, že se vnitro a Úřad vlády stavějí spíše za přímé oslovení Telecomu, kdežto resort dopravy a spojů se přiklání k oslovení více uchazečů. Zastánci první varianty (oslovení pouze Telecomu) tvrdí, že výběrové řízení by výběr vhodné firmy mohlo protáhnout až o jeden rok, což může ohrozit všechny navazující projekty. Sázka na jediného, předem vybraného operátora však jde proti smyslu letos odstartované plné liberalizace telekomunikací a může si vysloužit kritiku nejen doma, ale i v Evropské unii.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).