Menu Zavřít

POSLEDNÍ KUPEC ODCHÁZÍ

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Aliatel

PRAHA (ČTK) – Několikaměsíční snaha akcionářů telekomunikační společnosti Aliatel o nalezení nového strategického partnera skončilafiaskem. Poslední ze zájemců, britská firma Energis, se s nynějšími majiteli nedohodla. Firma by se tak mohla dostat do vážných finančních potíží, protože většina dosavadních akcionářů se již zdráhala poskytnout další kapitál (Aliatel chce nyní začít poskytovat veřejné hlasové služby).

Místopředseda představenstva Aliatelu Karl–Heinz Neumann ale tvrdí, že současní vlastníci jsou připraveni financovat podnik i v následujících měsících. Německá RWE Telliance doposud drží 40 procent akcií Aliatelu, o zbylých 60 procent se rovným dílem dělí sedm tuzemských regionálních distributorů elektřiny (každý po 8,57 procenta). Plánovaný prodej počítal s mezikrokem, kdy by všechny „české akcie odkoupila Jihočeská energetika.

EBF24

Firma Energis se na koupi nedohodla, protože nezískala potřebné garance ohledně pronájmu optických tras. Aliatel má totiž svou celorepublikovou síť poskládanou z optických kabelů (lemujících vedení vysokého napětí), které nevlastní. „Investor byl velmi opatrný a chtěl mít vše pojištěné. Požadoval vyšší právní jistotu, protože Aliatel stojí a padá s nájemními smlouvami, vysvětluje generální ředitel Jihočeské energetiky Jan Špika. Zájem o koupi však prý projevují další firmy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).