Menu Zavřít

Poslední laciné léto

11. 8. 2015
Autor: Euro E15

Občas je důležité podívat se podrobněji na to, co schvaluje česká vláda. Před pár dny to třeba byl důležitý materiál o boji proti suchu. Kabinet ho prodával jako startovací dokument, který zabezpečí výsadbu remízků, budování mokřadů a kdoví čeho všeho ještě. Takže nic, co by mělo zvednout pozornost. Jenže omyl.

Stejný dokument při bližším pohledu velmi jasně mluví o tom, že podnikům i domácnostem zdraží odběr podzemní i povrchové vody, zvedne se i poplatek za stočné a z vody se stane velmi cenná surovina.

Vodu používají všechny klíčové obory průmyslu. Automobilky, elektrárny, chemičky, pivovary. Zvýšení poplatků chce vláda stanovit v novele vodního zákona a nemá jít o jediné překvapení. Do budoucna počítá její koncepce i s tím, že zdraží zemědělské závlahy nebo že domácnosti dostanou normu a když ji překročí, budou mít odběr vody dražší.

Jsou to dost zvláštní a od levicového kabinetu nečekané kroky. Například třicetikorunový poplatek u lékaře je pro něj nepřekročitelný problém, na kterém si postaví předvolební kampaň. A zdražení vody, které je pro jeho cílovou skupinu úplně stejně citlivé téma, v klidu navrhuje.

A že by zdražení cílilo jen na podniky, se říci nedá. Vláda chce totiž zřídit speciální rezervní fond, ze kterého by se jim v případě sucha platily kompenzace nebo řešily nenadálé situace. Ve výhledu je i to, že podniky dlouhodobě postižené suchem dostanou daňové úlevy.

Takže už, počítám, všichni chápou, proč jako hlavní zprávu onoho schváleného materiálu vláda prodávala remízky a mokřady. Na jednu stranu je důležité ocenit, že se Sobotkův kabinet oklepal a začal svoje levicové poslání brát jako politiku a ne jako populismus. Na druhou stranu to zase působí tak trochu pokrytecky.

eurokomentáře


Čtěte také další komentáře redaktorů časopisu Euro:

Zemanova milenka Čína

Masakr klidného vládnutí

EBF24

Mobilizace do skončené války

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).