Menu Zavřít

POSLEDNÍ MOHYKÁN

23. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K o m e r č n í     b a n k a

Tomáš Procházka (52) stál v čele dozorčí rady banky téměř od revoluce. Někteří upozorňují na jeho přátelství s bývalým šéfem banky Richardem Salzmannem, i když podle jiných si dobře rozumí i s jeho zástupcem Janem Kollertem.

Málokdo přitom tuší, kdo se za tváří velkého šéfa skrývá. Procházka je právník, ale od poloviny sedmdesátých let se živil něčím zcela jiným. Hrál na bicí nástroje v tehdy populárním Banjo Bandu Ivana Mládka. Blýskl se v něm i pěvecky v hitu o švagrovi, který má na zahrádce bagr. Po roce 1989 se začal věnovat podnikatelům. Spolu s muzikantem a později spoluzakladatelem investičního fondu Trend Martinem Kratochvílem zplodil myšlenku milionářského klubu Golem, jehož se stal generálním tajemníkem. K úspěchu jej předurčilo neformální členství v neformálním klubu, který si kdysi říkal Zlatá Praha. Tvořili jej mladí lidé ze „staropražských rodin, kteří se scházeli v restauraci U Bonaparta. Řada z nich dnes působí v uměleckých či podnikatelských kruzích.

ebf - tip - debata

Procházka rovněž disponoval jistou gloriolou antikomunisty. Jeho bratr emigroval do USA a stal se úspěšným právníkem, což jistě kádrový profil muzikanta nevylepšilo. Nebyl protěžovaným neumětelem. Ve své funkci si získal pověst rozumného a racionálního funkcionáře. Jeho odvolání mnohé zaskočilo. „I řízení dozorčí rady chce jistou praxi a zručnost a Procházka ji rozhodně měl. Nikdy se nestal nástrojem politických ani mocenských bojů a to jej řadí mezi málo viditelné, ale o to cennější profesionály, prohlásil jistý renomovaný bankéř.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).