Menu Zavřít

Poslední mohykán

5. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Ministerstvo obrany

Ministr obrany Alexandr Vondra hodil přes palubu posledního spojence svého někdejšího předchůdce Martina Bartáka, náměstka Jana Fulíka. Vaz mu podle všeho zlomil problém s nákupem vojenských transportních letadel C-295M CASA. Fulíkovo odvolání bylo oznámeno jen několik dnů po informaci, že Evropská komise Česko kvůli porušení pravidel při nákupu letounů žaluje.
Kontrakt, který měl modernizovat dopravní letectvo (nové letouny CASA nahrazují dosluhující sovětské Antonovy), provázejí pochybnosti. Vojáci totiž původně španělské stroje nechtěli. Existovala možnost nakoupit italské letouny stejné třídy Spartan, ale ministerstvo obrany se nakonec rozhodlo pro španělské stroje přes námitky zpochybňující jejich výkonnost. Spartan má silnější motory a na rozdíl od C-295M se do něj bez problémů vejdou standardizované přepravní palety NATO. Asi největším problémem je, že do Afghánistánu, kvůli kterému se pořizovaly, nedoletí na jedno natankování, naproti tomu Spartan ano.
S informací o konci Fulíka přišel v průběhu minulého týdne Respekt.cz. Náměstek oficiálně končí „v souvislosti s celkovou obměnou vedení ministerstva obrany,“ zdůvodnil svůj krok ministr Alexandr Vondra. Fulíkovi nabídl, že může pokračovat v práci pro resort.
Podle neoficiálních informací je hlavním důvodem personální změny právě případ CASA, kvůli kterému bude Českou republiku žalovat Evropská komise. Česká republika totiž transportní letouny za 3,6 miliardy korun koupila bez výběrového řízení, takže komise českou vládu obvinila z porušení unijních pravidel pro veřejné zakázky. Fulíka má nahradit někdejší ministr obrany Jiří Šedivý. Ten je zároveň šéfem týmu, který připravuje reformní Bílou knihu obrany.
Fulík byl náměstkem pro mezinárodní vztahy, obrannou politiku a správu infrastruktury od května 2009. Mezi léty 1990 až 2003 pracoval v manažerských funkcích na Federálním ministerstvu vnitra ČSFR, pak na českém vnitru, ve Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra ČR, v Bezpečnostní informační službě a naposledy na ministerstvu obrany. V letech 2004 až 2005 byl vyslán ministerstvem zahraničních věcí do Iráku. Na obranu se vrátil v roce 2007 jako poradce prvního náměstka ministra obrany Bartáka.
CASA není jediným Fulíkovým problémem. Když pobíral plat na ministerstvu zahraničí, současně byl podle serveru Vrtětipsem.cz příslušníkem BIS, kde čerpal rodičovskou dovolenou. Dodnes není vysvětlena ani Fulíkova možná role v případu pokusu o diskreditaci novináře Mladé fronty Dnes Jana Gazdíka. Při vyšetřování pokusu o Gazdíkovu diskreditaci se vojenské policii podařilo zjistit, že Gazdíkovy články z tendenčních vojenských tiskovin Obrany lidu a Palcátu, jež měly posloužit jako kompromateriál, byly obstarány ve Vojenském historickém ústavu Praha a skončily u tehdejšího poradce náměstka ministra Bartáka – u Fulíka. Tehdejší vedení vojenské policie bylo krátce na to rozprášeno.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).