Menu Zavřít

Poslední pohledávka

14. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Šance J&T Banky, že koupí "primácký" dluh, rostou

Pražské J&T Bance ze stejnojmenné slovenské finanční skupiny dále vzrostly šance, že bude moci koupit pohledávku vůči GES Holdingu, který patří do skupiny firem kolem televize Prima. (V čele tohoto „impéria“ stojí podnikatel Ivan Zach.) Jde o poslední z řady „televizních“ dluhů vůči Československé obchodní bance (ČSOB) – zděděných po bývalé IPB, jehož osud nebyl dosud vyřešen. Ostatní závazky byly většinou buď převedeny do České konsolidační agentury (ČKA), nebo splaceny. Šance, že ČSOB pohledávku vůči GES Holdingu prodá, se zvýšily poté, co zástupci banky a státu zpřesnili proceduru pro její ocenění.
Nominální hodnota pohledávky je 1,2 miliardy korun a ČSOB ji hodlá v souladu s požadavkem ČKA prodat za více než 350 milionů. Rozdíl mezi oběma částkami zaplatí daňoví poplatníci, pozorovatelé se však shodují v tom, že J&T Banka je ochotna akceptovat slušnou cenu. Podobný názor mají i v ČSOB. „Považujeme nabízenou cenu vzhledem k charakteru pohledávky za dobrou,“ uvedla Klára Malečková z útvaru restrukturalizace v této bance. Zároveň připomněla, že prodejní cena převyšuje částku, jež vzešla z ocenění právních znalců. Jak týdeník EURO informoval, právě J&T Banka je v českém televizním prostředí velmi aktivní – v únoru poskytla úvěr MEF Holdingu, který ovládá servisní firmu televize Nova (EURO 23/2002).

Už je to hotovo?

Zprávy o chystaném prodeji potvrdily týdeníku EURO zdroje z ČSOB, Konsolidační agentury i Ministerstva financí. „Je předpoklad, že prodejní proces bude završen v nejbližších dnech,“ uvedl mluvčí ČKA Jiří Pekárek. Všechny zúčastněné strany tlačí čas, protože otázka všech pohledávek, jež ČSOB navrhla k „obílení“ (včetně té vůči GES Holdingu), se má vyřešit do 18. června. V případě, že by z nějakých důvodů obchod s J&T Bankou ztroskotal, zmíněný dluh by se ocitl v konsolidační agentuře.
GES Holding ovládá společnost Domeana, která podle posledních informací drží už jen třicetiprocentní podíl ve firmě FTV Premiéra, jež vlastní licenci na vysílání Primy. Experti upozorňují, že i tento podíl by mohl Ivan Zach v případě potřeby poměrně rychle převést na jinou firmu ze své skupiny. To potvrzuje i představitel Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek, jenž upozorňuje, že nový zákon je vůči podobným majetkovým převodům poměrně liberální. Z tohoto hlediska se zdá být málo pravděpodobné, že by se prostřednictvím koupě pohledávky někdo dostal až k vlastnictví televizní licence. Majitel pohledávky však může mít v ruce jistý trumf při případném jednání se Zachovou skupinou.

CIF24

Nevhodná komunikace.

Zachovi lidé nicméně existenci pohledávky zpochybňují. Původně tvrdili, že celý převod aktiv IPB na ČSOB nebyl z právního hlediska v pořádku, tento argument už ale padl. GES Holding nicméně dodnes vede spor s ČSOB u Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře a žádá započtení údajných vlastních pohledávek vůči bance.
Týdeník EURO se Zachovy skupiny GES Group dotázal na několik otázek, týkajících se možnosti prodeje pohledávky, jejího případného splácení a také vzájemného vztahu některých firem kolem televize Prima. Odpověď mluvčí Jany Adamčíkové byla stručná: „Nepovažujeme v současné době za vhodné komunikovat uvedenou pohledávku ani majetkové účasti skupiny v médiích.“
Pohledávka vůči GES Holdingu má jiný charakter než ostatní závazky firem kolem Primy vůči ČSOB. V tomto případě jde totiž o to, že ČSOB žádá, aby GES Holding zaplatil za firmu Domeana, kterou získal od IPB přes společnost Nomura Capital. Tím se tato nezajištěná pohledávka liší od úvěrových závazků, jež měla vůči bance Domeana (ten byl převeden do ČKA) či FTV Premiéra (byl splacen). Není nijak překvapující, že Ivan Zach projevil zájem o urychlené splacení dluhu FTV Premiéry, která přímo drží televizní licenci, zatímco v ostatních případech tolik nespěchá.

Šmejc se snaží.

ČKA dnes vlastní také úvěrový závazek společnosti Česká produkční 2000 – servisní firmy televize Nova. Šéf České produkční Jiří Šmejc by rád tento závazek restrukturalizoval a splatil ho prostřednictvím nového syndikovaného úvěru. Zdá se, že v současné době takové řešení zcela nevylučuje ČKA, ani ČSOB, právě od níž by si Šmejc rád peníze půjčil. „Vyhodnocujeme i možnost restrukturalizace tohoto úvěru,“ uvedl Jiří Pekárek z Konsolidační agentury.
ČSOB zase zatím zkoumá finanční situaci skupiny firem kolem největší české komerční televize a možnost poskytnout úvěr – společně s dalšími bankami – opravdu zvažuje. Jednou z možností je, že by ČSOB dokonce mohla být hlavním aranžérem syndikovaného úvěru. Otázkou ovšem je, zda Jiří Šmejc dokáže bankéře opravdu přesvědčit o transparentnosti celé „novácké“ struktury společností.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).