Menu Zavřít

POSLEDNÍ STŘÍPEK

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Železnobrodské sklo

PRAHA – Sociálnědemokratický kabinet odstranil poslední překážku, která bránila prodeji podniku Železnobrodské sklo (ŽBS) do rukou vybraného sklářského seskupení Bijou Terra. Antimonopolní úřad, který dosud trval na tom, že spojení těchto firem odporuje pravidlům hospodářské soutěže, v pátek 24. listopadu pro týdeník EURO uvedl, že svůj názor přehodnotil. „Úřad změnil své zamítavé stanovisko ve věci privatizace ŽBS, píše se v prohlášení úřadu s tím, že bližší podrobnosti zveřejní tento týden.

CIF24

Vláda už několikrát kvůli zamítavému stanovisku antimonopolního úřadu schválení prodeje ŽBS odložila. Teď ho má ovšem na programu znovu, a to už v pondělí 27. listopadu.

Firmu Bijou Terra doporučila jako nejlepší ze tří zájemců privatizační komise už v září letošního roku. Týdeník EURO tehdy upozornil (EURO 1/2000), že soutěž byla už od začátku připravena tak, aby v ní Bijou Terra neměla konkurenci. Kabinet později s potvrzením vybrané firmy váhal i proto, že jeden z vlastníků Bijou Terry, společnost Ornela, dosud dluží státu přes sto milionů korun za podniky privatizované už v roce 1993. Tento dluh je ovšem předmětem soudního sporu a firma Ornela tvrdí, že pokud spor prohraje, dluh okamžitě zaplatí (EURO 44/2000). Bijou Terra, jež je společným podnikem sklářských firem Ornela, Bižuterie Česká mincovna a Preciosa, nabídla v soutěži o železnobrodskou firmu druhou nejvyšší cenu a má za ŽBS zaplatit 280 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).