Menu Zavřít

Pospíší si

24. 6. 2005
Autor: Euro.cz

T-Mobile

MMF24

PRAHA (hat) - Roční odklad na spuštění rychlé datové mobilní sítě UMTS získala společnost T-Mobile společně s Eurotelem přibližně před třemi měsíci. Místo ledna 2006 ji proto musí obě společnosti spustit nejpozději v lednu 2007. Na rozdíl od Eurotelu se však T-Mobile rozhodl nevybrat si celou lhůtu a oznámil, že první zákazníci budou moci služeb rychlé datové sítě využívat již v říjnu 2005. V dubnu 2006 by mělo být pokryto již 54 procent populace a v prosinci 2006 pokrytí vzroste na 63 procent.
T-Mobile bude používat technologii TDD od firmy IPWireless, která je levnější než klasický standard FDD, ale umožňuje pouze přenos dat, a nikoli hlasu. Společnost Nokia však v úterý uvedla, že koncem letošního nebo začátkem příštího roku by měla být v České republice spuštěna i hlasová síť UMTS. Kdo by měl tuto síť spustit, ale nesdělila.
Služby T-Mobile by měly konkurovat jiným variantám rychlého připojení k internetu. Výhodou UMTS je mobilita služby, cena by měla být srovnatelná s ostatními technologiemi. T-Mobile však službu spustí nejprve ve velkých městech, kde si lidé už teď mohou vybírat že široké škály variant připojení k internetu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).