Menu Zavřít

POŠRAMOCENÁ POVĚST

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Podnikatelé vybízejí k diplomatické a obchodní ofenzivě

Nový rakouský kabinet složený z lidovců a Svobodných se snaží přesvědčit partnery v Evropské unii, že příchodem krajní pravice k vládnímu veslu v koalici se vlastně nic nemění. Politická izolace Vídně, úvahy o snížení úvěrového ratingu Rakouska, odřeknutí několika noblesních zahraničních návštěv či ohrožení prestižního lékařského kongresu - to vše je podle kancléře Wolfganga Schüssela neoprávněné a také politováníhodné.

Vyspělá demokracie.

Mazaný politik Schüssel prohlásil, že do určité míry chápe obavy západoevropských přátel, ale jedním dechem jednoznačně odmítl vnější nátlak. „Nejsme protektorát nějakého evropského direktoria. Naše demokracie není rozvojová, nýbrž plně rozvinutá, má mnoh světlých, ale i četných stinných stránek. Sneseme srovnání s kteroukoli jinou evropskou zemí, uvedl kancléř v rozhovoru pro rakouský list Die Presse. Vyjádřil zároveň naději, že Západ již nebude nátlak na Vídeň stupňovat, nýbrž bude „více přemýšlet .

Schüssel je nyní na vrcholu kariéry. Podle posledních průzkumů zveřejněných v polovině minulého týdne se stal vůbec nejpopulárnějším rakouským politikem. Pokud by se kancléř volil přímo, získal by osmadvacet procent hlasů - o devět procentních bodů více než loni v říjnu.

Vláda má šanci.

Černomodrou koalici podporují i rakouské hospodářské kruhy. Těm se vůbec nelíbí, že z Rakouska, které svým HDP na obyvatele patří k nejvyspělejším evropským zemím, se najednou stal „druhořadý člen Evropské unie. Průmyslníci poukazují hlavně na to, že programové prohlášení, s nímž minulý týden před parlament předstoupil Schüssel, se z osmdesáti, možná z devadesáti procent shoduje s tím, k čemu už dospěli lidovci se sociálními demokraty během vleklých a neúspěšných jednání o složení vlády. Jde především o ozdravení veřejných financí, jejichž schodek roste a letos by se kvůli daňovým úlevám mohl vyšplhat na 2,5 procenta hrubého domácího produktu. To by byl nejhorší ukazatel v celé Evropské unii.

„V těchto dnech jde především o pověst Rakouska jako místa pro podnikání. Vláda by měla dostat férovou šanci, vyjádřil se ve středu prezident Sdružení rakouských průmyslníků Peter Mitterbauer. Ten za nejsvětlejší body vládního programového prohlášení označil nové uspořádání ministerských kompetencí, vyšší investice do „nové ekonomiky (hlavně informačních technologií) i vydatnější vládní injekce do výzkumu a vývoje.

Pošramocená pověst alpské republiky v zahraničí by podle ředitele Rakouského ústavu pro hospodářský výzkum Helmuta Kramera neměla zemi nijak vážně poškodit. „V našich střízlivých analýzách jsme nedospěli k žádným přesně vyčíslitelným škodám. Vypluly však na povrch některé problémy, s nimiž se musejí naučit žít jak jednotlivé firmy, tak celé hospodářství, uvedl v časopise Profil.

Belgický ministr zahraničí Louis Michel prohlásil, že trávit teď lyžařskou dovolenou v Rakousku je amorální. A jednotliví rakouští hoteliéři skutečně zaznamenali objednávková storna, mimo jiné z Francie či Nizozemska. Ohrožen je také mezinárodní kongres radiologů v Innsbrucku, neboť američtí lékaři prý stále zvažují svoji účast. „Není to nic povzbudivého, hodnotí suše situaci mluvčí Hospodářské komory pro turistiku Michael Raffling. Žádnou „stornovací vlnu v tomto sektoru, který v Rakousku vytváří asi sedminu pracovních míst, však nepotvrdil.

Argumenty pro investory.

Rakouští podnikatelé také trpce žertují, že získat státní zakázku ve Francii a Nizozemsku bude přibližně stejně pravděpodobné jako vítězství rakouských fotbalistů nad národními týmy těchto zemí. Vyloučit nelze ani to, že Vídeň v nových politických barvách bude v Bruselu sedět na tvrdší židli - hůř prosazovat národní zájmy, hlavně pokud jde o peníze z různých fondů unie.

Pesimisté varují, že potrvá několik let, než se podaří znovu naleštit image Rakouska v očích zahraničních investorů. Ti by se měli významně podílet na rozsáhlé privatizaci, kterou vláda hodlá rozjet, a získat tak do své pokladny kolem 130 miliard šilinků. Na prodej jsou podíly například v Telekomu Austria či státem držené nemovitosti, včetně kasárenských budov.

ebf - tip - debata

Nepříjemnou zprávu Rakušanům nachystala ratingová agentura Standard & Poor s, která oznámila, že jejich země by mohla brzy ztratit hodnocení AAA, které náleží těm nejdůvěryhodnějším dlužníkům. Další přísný hodnotitel - agentura Moody s - ale uvedla, že situaci v každé zemi a investorská rizika vždy posuzuje dlouhodobě. „Krátkodobé krize náš rating neovlivňují, praví se v jejím prohlášení.

Nejpádnějším rakouským argumentem, na který v minulosti slyšeli zahraniční investoři, byla „železobetonová politická stabilita a pevný sociální smír. To první by ale nemuselo v budoucnu zcela platit. „Musíme hledat dodatečné argumenty, vybízí šéf Hospodářské komory Walter Nettig. Navrhuje vytvořit zvláštní „výbor složený z diplomatů, obchodníků, finančních a dalších expertů, který by navštěvoval „hospodářsky nejzajímavější země a snažil se získávat zakázky i investice. Učinil tak krátce po návratu z Kanady, kde podle něj pět firem z oblasti high-tech zvažují, zda nepřenést část svých aktivit do Rakouska.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).