Menu Zavřít

Pošta nezahyne, jen nesmí zaspat

23. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Česká pošta byla téměř od počátků státním monopolem. Systém dal lidem garanci pravidelného spojení, pevných cen a jistoty zachování listovního tajemství. Rozvoj moderních technologií, především internetu, ale všechny tyto zásady znejistil.

Navíc se objevili konkurenti, kteří nabídli zájemcům opomíjené služby: rychlý rozvoz přímo po městě, doručování balíků do domu, výrobu a distribuci letáků či inzertních časopisů.

V Evropské unii už několik let dochází k pozvolnému oslabování monopolu státních pošt na určité služby. Dnes existuje v podstatě jediná - konkurence nesmí na trh se zásilkami do 50 gramů. A že je to trh lukrativní! Zejména kvůli nejrůznějším bankovním výpisům, účtům od telekomunikací nebo energetických společností. Jen málokterá z více než čtyř milionů českých domácností alespoň třikrát do měsíce podobnou obálku ve své schránce neobjeví. Což teprve firmy!

MMF24

Česká pošta je jednou z posledních v Unii, která se dosud honosí titulem státní podnik. Její kolegyně v zahraničí jsou už téměř beze zbytku převedeny do formy státních akciových společností a připraveny k privatizaci. Naši poštu čeká stejné cesta. Všechny tyto změny nakonec probudily státní podnik z letité letargie. A tak už nějakou dobu vymýšlí moderní produkty, aby jej ostatní konkurenti po plné liberalizaci nepřeválcovali. Třeba právě pomocí moderních technologií -využívání elektronického podpisu, hybridní pošty nebo Centrální adresy.

Jednou z hlavních výhod (i nevýhod) České pošty je ale hustý počet poboček na celém území země. A ještě se otevírají další, přímo v obchodních centrech. Na jednu stranu sice stojí velké peníze provoz, na straně druhé jsou poštovní přepážky na dosah všem potenciálním klientům. I díky tomu získala pošta od státu privilegium poskytovat zákazníkům ověřené výpisy z nejrůznějších katastrů. Jako první to budou výpisy z katastru nemovitostí a obchodního rejstříku. A to jsou služby, které menší podnikatele i občany jistě osloví. Zvláště ty, kteří nesídlí v krajských městech a kvůli každému razítku musí absolvovat dlouhou cestu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).