Menu Zavřít

Pošta už letí! Na odlehlých britských ostrovech nově doručuje dopisy i balíčky dron, celou službu to má výrazně zrychlit

3. 8. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Skyports
  • Britské ostrovy Orkneje se staly prvním místem v zemi, kde společnost Royal Mail doručuje poštu s využitím dronů
  • Tato technologie má přinést zásadní zlepšení celého systému, který se potýká s problémy hlavně kvůli nepříznivému počasí
  • Pokud se současný testovací provoz osvědčí, mohly by se drony objevit i na dalších lokalitách ve Spojeném království

Špatně dostupné a řídce osídlené souostroví Orkneje, jež se nachází v severním Skotsku, se dočkalo výrazné technologické inovace. Britská pošta Royal Mail zde totiž podle BBC začala převážet balíčky a dopisy s využitím speciálně upravených dronů od společnosti Skyports, které létají mezi jednotlivými ostrovy.

Celý projekt vznikl ve spolupráci s místními úřady a leteckou společností Loganair. Nejprve bude pošta přepravována klasickým způsobem z centrální doručovací kanceláře ve městě Kirkwall do přístavu Stromness. Odtud už budou drony přepravovat jednotlivé položky na blízké ostrovy Graemsay a Hoy, kde následně zaměstnanci pošty dokončí jejich doručení na přesnou lokalitu.

Dron uveze až šestikilový balíček

Zpočátku bude služba fungovat v testovacím provozu po dobu tří měsíců. Pokud se ale celý systém osvědčí, mohly by se drony brzy začít používat i v dalších lokalitách v rozlehlých Orknejích. Ty mají totiž díky své jedinečné krajině a vzájemné blízkosti ostrovů téměř ideální podmínky pro tento typ přepravy.

Pošťácký džob v ohrožení. Royal Mail experimentuje s drony, chce s nimi doručovat balíky na odlehlé ostrovy
Přečtěte si také:

Pošťácký džob v ohrožení. Royal Mail experimentuje s drony, chce s nimi doručovat balíky na odlehlé ostrovy

Očekává se, že doručování s pomocí dronů výrazně zlepší úroveň služeb a dodací lhůty na Graemsay a Hoy. V této oblasti je pro poštu zásadním problémem nepříznivé počasí a komplikovaný terén, což často způsobuje narušení a zpoždění poštovních služeb. Použití dronů pro dopravu mezi ostrovy tedy přinese i významné zlepšení bezpečnosti, protože zásilky budou přepravovány bez jakéhokoliv rizika pro zaměstnance.

Společnost Skyports bude mezi přístavy létat s dronem Speedbird Aero DLV-2. Toto zařízení s několika rotory je schopné nést zásilky o hmotnosti až šesti kilogramů a je poháněno pouze elektrickou energií, což povede ke snížení emisí. Celý projekt je financován Fondem inovací v nákladní dopravě, který spravuje britské Ministerstvo dopravy.

MMF24

Revoluce pro odlehlá místa

Novou technologii v naději vyhlíží i zaměstnanci pošty, kteří se těší na usnadnění komplikované práce. „Jsme hrdí na to, že spolupracujeme se společností Skyports na doručování prostřednictvím dronů do některých z nejvzdálenějších míst ve Spojeném království. Použití plně elektrického dronu navíc podporuje pokračující snahu Royal Mail snižovat emise spojené s našimi zásilkami a zároveň zajišťuje lepší propojení malých ostrovních komunit,“ uvedl vedoucí zkoušek dronů v Royal Mail Chris Paxton.

Oběd už je ve vzduchu. Americká společnost Wing testuje dodávky zboží s pomocí obrovské flotily dronů
Přečtěte si také:

Oběd už je ve vzduchu. Americká společnost Wing testuje dodávky zboží s pomocí obrovské flotily dronů

Velká očekávání má od projektu také ředitel společnosti Skyports Alex Brown. „Využití technologie dronů přináší revoluci poštovních služeb v odlehlých lokalitách, protože díky nim budeme schopni poskytnout efektivnější a včasnější doručování zásilek. Jsme tedy velmi potěšeni, že můžeme navázat partnerství s Royal Mail, abychom ukázali, jak můžou drony prospět logistice nejen na Orknejích,“ uzavřel britský podnikatel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).