Menu Zavřít

Posunutá celnice

17. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Designer outlet

ebf - tip - debata

PRAHA (bor) - Otevření prvního outletu v České republice v Excalibur City poblíž hraničního přechodu Hatě bylo stanoveno na 25. září. Původně mělo obří nákupní centrum britské společnosti Freeport první zákazníky uspokojit již v květnu (EURO 50/2002), ale „důsledkem složitých legislativních podmínek spojených s umístěním outletu přímo na hraničním přechodu“ se tak nestalo, jak vysvětlil Freeport.
Problémem byla ale spíše nedořešená dopravní situace, uvádějí zdroje týdeníku EURO. Pro zvládnutí náporu návštěvníků, kterých firma očekává osm až šestnáct tisíc denně, je třeba rozšířit silnici a vybudovat novou křižovatku, aby rakouští zákazníci nemuseli překračovat dopravní předpisy.
„Projekt počítá s přesunem české celnice a rozšířením silnice mezi hranicí a budovou kasina na čtyři pruhy a její následné zúžení na dva pruhy s úrovňovou křižovatkou a sjezdem k outletu,“ popsala plán mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Ředitelství projekt vítá, protože do něj nebude investovat stát, ale náklady pokryje britská společnost. Tento týden by měl Freeport získat územní rozhodnutí a lze předpokládat, že stavba bude trvat minimálně půl roku.
Nákupní centrum Designer outlet nabídne přes 25 tisíc metrů čtverečních komerčních ploch s více než 70 obchody, restauracemi, kavárnami a parkovištěm pro tisíc aut. Bude tam možné nakoupit výrobky světových značek o 30 až 50 procent levněji, což je podmínkou uzavírání smluv s nájemci.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).