Menu Zavřít

POSVÁTNÁ HORA V BERLÍNĚ

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Sony

BERLÍN (ČTK) – Staronovou metropoli Německa, Berlín, dobyli Japonci. Čtyři roky prací na kolosální přestavbě Potsdamer Platz, jež vyvrcholily minulý týden slavnostním otevřením evropského ústředí firmy Sony na Postupimském náměstí, obohatily hlavní město o další dominantu. A posunuly představy spolkové administrativy a tamního byznysu zase o něco blíž kýženému cíli – stát se středobodem starého kontinentu.

Plocha šestadvaceti tisíc čtverečních metrů a investice za půldruhé miliardy marek daly vzniknout komplexu moderních budov ze skla a oceli. Ze středu trojúhelníkového tvaru vyrostlo oválné Fórum s originální skleněnou střechou připomínají siluetu posvátné hory Fudži. Sto tři metry vysoká věž centrální úřadovny nebude mít ve městě nad Sprévou soupeře.

Beethovenovu devátou, jejíhož dirigování se při zahajovacím ceremoniálu ujal samotný šéf elektronického gigantu – sedmdesátiletý Norio Ohara – si přijelo poslechnout dva a půl tisíce prominentních hostů z jedenatřiceti zemí. Půl milionu marek od Japonců poputuje na počítačové vybavení škol a televizory Sony pro domovy důchodců.

MMF24

Potsdamer Platz, před válkou nejspíš nejrušnější dopravní křižovatka Evropy, doplatil v minulých desetiletích na polohu uprostřed rozděleného města. Do obnovy se nikdo nehrnul, areál chátral a měnil se v ruiny. Rekonstrukce, jež se datuje od opětovného sjednocení Německa, už stačila vyústit na podzim 1998 v otevření nových budov koncernu DaimlerChrysler (EURO 17/2000).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).