Menu Zavřít

POSVĚCENÁ DEMISE

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

CIF24

Jako správný a logický krok hodnotí účastníci Manažerského barometru rozhodnutí Pavla Mertlíka o odchodu z ministerstva financí. Podle nich neměl bývalý šéf resortu po opakovaných problémech ve vládě jinou volbu než položení vlastní funkce.
Minulý týden jsme manažerům zaslali otázku: „Považujete rozhodnutí Pavla Mertlíka o odchodu z postu ministra financí za správné? Jako odpověď vybírali jednu z možností: 1. Ano – 2. Ne - 3. Nevím.
Manažeři především poukazovali na dlouhotrvající spory Mertlíka s ostatními členy vládního kabinetu a neschopnost prosadit vlastní záměry. Někteří vyslovili názor, že by se ve vládě nadále Pavel Mertlík již jen diskreditoval, často také ředitelé vyjadřovali lítost nad odchodem kvalitního odborníka.
„Svým odchodem uznal, že je neschopný politického života. Grégr tak přišel o poslední překážku ve svém rozletu, což této zemi rozhodně neprospěje. Navíc bude vina padat na Mertlíka, nikoliv na Zemana s Grégrem, snaží se o predikci jeden z respondentů.
Řada jeho kolegů by rezignaci doporučila jiným ministrům, jako tento: „Osobně ho naprosto chápu. Jen mi je líto, že z kabinetu neodchází ti nejslabší, ale naopak ti nejkompetentnější. Velmi podobnou myšlenku vyslovil i další ředitel: „Škoda že je to právě on. Dovedu si představit několik jiných členů vlády – ministrů, i jednoho předsedu, kterým by demise slušela daleko víc.
Naopak, několikrát zazněl i názor, že demise byla jediným možným řešením, pokud si chtěl Pavel Mertlík zachovat vlastní tvář. „Byl–li v pozici, že bojoval za klíčové věci naprosto sám, pak bylo jeho rozhodnutí správné. Čestný člověk se musí takto zachovat, tvrdí jedna z manažerek. „Bez politické podpory ve vládě by se již jen diskreditoval, míní další. „Není–li ministr schopen nést odpovědnost za většinová rozhodnutí kabinetu, se kterými se neztotožňuje, zbývá pouze rezignace.
Debatu uzavírá trefný komentář: „Stokrát nic umořilo osla. Obávám se, že v Mertlíkově případě to bylo aspoň stokrát hodně…

  • Našli jste v článku chybu?