Menu Zavřít

Posvítí si na lékaře. Magistrátní komise dohlédne na dodržování ordinačních hodin

18. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Noví poskytovatelé zdravotnické péče v hlavním městě budou posuzováni nově také podle dodržování ordinačních hodin v jejich dosavadní praxi. Pražský magistrát tak chce zabránit přetěžování zdravotnického personálu nemocnic, kam neošetření pacienti směřují. Novou metodiku již schválili pražští radní.

Impulsem pro vytvoření nové metodiky byla situace, kdy se na magistrát obrátila lůžková zdravotnická zařízení s tím, že na jejich příjmových ambulancích je zejména v období svátků neúnosná situace. Pacienti jsou ambulantními lékaři informováni o možnosti využití pohotovostní služby nebo nasměrováni do nemocnice, aniž by ji předem informovali. V Thomayerově nemocnici před Vánoci chirurgická ambulance ošetřila za den přes 200 pacientů s banálními zdravotními problémy.

Hlavní město kvůli tomu odstartovalo jednání se zástupci nemocnic, poliklinik a zdravotních pojišťoven. „Na tomto jednání zazněl nejenom příslib zdravotních pojišťoven, že budou dodržování ordinačních hodin častěji kontrolovat, ale byla také artikulována potřeba najít ve stávající legislativě prostor, který by situaci mohl zlepšit,“ sdělil radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). „Není pochyb o tom, že bude potřeba přijmout takové znění zákonů, které umožní nedodržování ordinačních hodin sankcionovat,“ dodal.


Polikliniky si polepší. Čtěte:

Praha pošle peníze do revitalizace poliklinik. Nejvíce získají Modřany

Poliklinika Modřany

MMF24


Noví uchazeči jsou posuzováni dle zákona o veřejném pojištění. Komise, kterou jako vyhlašovatel výběrového řízení zřizuje krajský úřad či magistrát, přihlášky hodnotí podle sítě zdravotních pojišťoven, pověsti uchazeče a jeho praxe v oboru, disciplinárních opatření, etického přístupu k pacientů a případných stížností. Zástupci magistrátu v komisi budou nově přihlížet také k dodržování ordinačních hodin v předchozí praxi, ochotu poskytovat pohotovostní služby a dosavadní stížnosti.

U stávajících poskytovatelů zdravotní péče je problematika dodržování ordinačních hodin v rukou zdravotních pojišťoven, které mají s poskytovateli uzavřeny smlouvy.

Dále čtěte:

Praha postupně vymění sanitky. Každý rok nakoupí 15 nových

Praha chce mimosoudní vyrovnání a přesun záchranářů na Palmovku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).