Menu Zavřít

Potěmkinova vesnice

12. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Pět let po hurikánu jsou domky pro oběti stále neobývatelné

Hurikán Mitch se přehnal nad Střední Amerikou v roce 1998 a zanechal za sebou třicet tisíc lidí mrtvých a miliony bez přístřeší. Jednou z nejvíce postižených zemí byla Nikaragua, kam směřovala i velká část z pomoci České republiky tomuto regionu. Nadační fond N.E.W.S. přišel s ambiciózním plánem na výstavbu čtyřiceti rodinných domků v městečku Condega pro postižené hurikánem a Česká republika na něj poskytla deset milionů korun. Vybudování čtvrti Praha slavnostně oznámil tehdejší ministr zahraničních věcí Jan Kavan při návštěvě správního města Estelí v roce 1999.
Prostředky poskytnuté ministerstvem zahraničních věcí v letech 2000 až 2002 byly vyčerpány. Realizátor odevzdal závěrečnou zprávu, kde deklaroval, že domky v městečku Condega jsou hotové a předané. Česká republika nemá v Nikaragui diplomatickou misi, a tak se spolehla na řeč papírů. Na internetových stránkách českého velvyslanectví v Kostarice, do jehož agendy spadá i Nikaragua, je uvedeno: „V návaznosti na tuto pomoc bylo v roce 2000 rozhodnuto o poskytnutí rozvojové pomoci na výstavbu čtyřiceti rodinných domků ve městě Condega (přibližné náklady jedenáct milionů korun), realizaci převzala firma 3F Prague, s. r. o., projekt byl dokončen v roce 2002.“
Jenže v loňském roce jel velvyslanecký rada ze sousední Kostariky Pavel Bechný na návštěvu Nikaragui a při té příležitosti si chtěl prohlédnout i satelitní městečko čtyřiceti domků a pohovořit s rodinami, které díky české pomoci získaly nové bydlení. Vrátil se však zděšen. Domky nejsou dokončené a jejich stav je žalostný.

První aut v dějinách stavebnictví.

„Vaše informace mohu potvrdit. Dopadlo to smutně. Hotová je sotva hrubá stavba, chybí i rozvody a instalace. Pokud nebudou domky dokončeny do začátku období dešťů, které přichází zhruba v květnu, může to také být jejich definitivní konec,“ říká český velvyslanec v Kostarice Vladimír Eisenbruk. Jenže šance na jejich dokončení podle něj není velká: „Situace je taková, že ministerstvo zahraničních věcí pochopitelně nemá na projekt, který byl údajně již dokončen, žádné další prostředky. Realizátor projektu nadační fond N.E.W.S. se tváří, že on rozhodně nepochybil a radnice v Condega stavbu financovat nemůže. Vzhledem k tomu, že nás nikdo nepozval na inauguraci a ani nás nepožádal o vyjádření ke stavu projektu, je zjevné, že byla snaha celou věc zahrát do autu. Můžeme spekulovat o tom, zda byl celý projekt nastaven tímto směrem, nebo jen špatně řízen, ať už záměrně, či nikoli. Výsledná skutečnost však poškozuje dobré jméno naší zahraniční rozvojové pomoci a obraz donátorské země jako takové a je tedy ve svém výsledku zcela kontraproduktivní.“
Domnívá se velvyslanec Eisenbruk, že nositel projektu spíše špatně odhadl náklady na celý projekt, anebo že se část peněz někde ztratila cestou? „Mám pocit, že platí druhá varianta. Rozvojová pomoc České republiky zřejmě sloužila jako pomoc pro některé spřízněné osoby a firmy,“ uvedl Vladimír Eisenbruk pro týdeník EURO.

Ne zcela uspokojivé vysvětlení.

Česká republika věnovala v loňském roce rozvojovou pomoc na zhruba stovku projektů po celém světě v celkové výši čtyři sta milionů korun a pro letošní rok je její rozpočet ještě o sto milionů vyšší. Ministerstvo zahraničních věcí ochotně poskytlo seznam všech těchto projektů. Jenže když týdeník EURO požádal o detailnější informace o domcích v Nikaragui, referent Viktor Kuna znejistěl. „Mohu vám jen říct, že v roce 2002 jsme dostali od realizátora, nadačního fondu N.E.W.S. závěrečnou zprávu, že je všechno v pořádku,“ řekl Kuna. Na otázku, jestli se zpráva ukázala jako pravdivá, či nikoli, však již neodpověděl s odkazem na ředitelku odboru rozvojové spolupráce a humanitární pomoci Hanu Ševčíkovou. „Stav domků není zcela uspokojivý. Víc vám k tomu neřeknu, protože celou záležitost nyní řešíme,“ uvedla Ševčíková. Oklamal realizátor závěrečnou zprávou ministerstvo? „Je to v procesu, nemohu říkat detaily. Říkám, že stav domků není zcela uspokojivý, a byla bych ráda, kdybyste měl citoval přesně,“ brání se odpovědi ředitelka odboru. Znamená to tedy, že nějaká ministerská komise případ prošetřuje? „Tak silná slova jako komise a prošetřuje bych já nepoužila,“ odpověděla Ševčíková. Ona důsledně používala slova „skupina“ a „řešíme“. A kdy tedy budou známy výsledky řešení jejich skupiny? „To se nedá říct. Je to v závislosti na spolupráci s nikaragujskými orgány. Je to přes oceán, tam nelze jen tak zavolat a získat informace po telefonu. A není korektní, že vy mi takhle voláte, protože vám nevidím do tváře,“ uzavírala Ševčíková telefonát. Na nabídku týdeníku EURO, že se můžeme sejít a vidět si do tváře, však reagovala zamítavě.

WT100

Zavázáni nepromluvit.

Člen správní rady Nadačního fondu Platforma Projektů N.E.W.S. v České republice, jak zní realizátorovo plné jméno, Miloslav Černík nejprve nabídl osobní schůzku s tím, že vše vysvětlí. Poté ale dohodnutý termín zrušil. „Jsme smluvně ministerstvem vázáni, že nebudeme jednostranně poskytovat žádné informace. Budu mít na ministerstvu schůzku, kde se dohodneme, o čem mohu mluvit, a potom se můžeme kdykoli sejít,“ zatelefonoval Miloslav Černík. Jak je zřejmé z cedule o stavbě na fotografii a informací na internetové stránce českého velvyslanectví v Kostarice, na výstavbě domků se podílela společnost 3F Prague. Jejím spolumajitelem a jednatelem je honorární konzul Nikaraguy v České republice Zdeněk Dlesk. I ten říká, že zatím nemůže případ vysvětlit. „Naše firma na tomto projektu spolupracovala s nadací N.E.W.S. a ta je ministerstvem vázána k mlčenlivosti. Dnes jsem o tom mluvil s panem Černíkem. Dokud nebude ministerstvo souhlasit, nebudu ani já k tomu nic říkat. Potom rád vše objasním,“ uvedl Zdeněk Dlesk.

Ostuda za deset milionů.

Česko-nikaragujské obchodní vztahy se dlouhodobě pohybují na nízké úrovni. Český export do této středoamerické země v letech 2000, 2001 a 2002, tedy v době výstavby čtyřiceti domků v městečku Condega, nedosáhl ani dvou set tisíc dolarů ročně. Více než šedesát procent vývozu tvořily střelné zbraně (revolvery, pistole a jateční a signální zbraně), docela případný artikl pro zemi, ve které po celá osmdesátá léta zuřila krvavá občanská válka. Humanitární a rozvojová pomoc, která v některých letech dosahovala výše českého exportu do Nikaraguy, mohla posílit prestiž naší republiky v regionu Střední Ameriky. Úspěšná byla práce pracovníků Českého geologického ústavu, kteří koncem devadesátých let mapovali tamní aktivní vulkanickou zónu (v roce 1972 při zemětřesení, které postihlo hlavní město Managua, zemřelo sto tisíc lidí). Potěmkinova vesnice, kterou vystavěla firma 3F Prague a nadační fond N.E.W.S., může přinést pouze ostudu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).