Menu Zavřít

Potenciál a aktuální příležitosti kapitálových trhů ve střední Evropě

28. 5. 2018
Autor: Euro.cz

Témata jako makroekonomický vývoj regionu, regulatorně-legislativní opatření a digitální inovace rezonovala panelovou diskusí PCMS IV.

Čtvrtý ročník setkání Prague Capital Market Summit (PCMS IV.), který se uskutečnil v prostorách karlínské Hauch Gallery, byl v mnoha ohledech přelomový. Přestože se ekonomice a kapitálovým trhům nejen v České republice, ale v celém regionu střední Evropy daří, existuje řada nejistot a faktorů, které mohou vést k destabilizaci nebo vykolejení ze současného tempa růstu a aktivity všech subjektů. Vedle toho však existuje, nebo lze předpokládat, že vznikne, celá řada příležitostí k využití kapitálových trhů pro nové technologie a nové produkty.

Hned první panelová diskuse v rámci PCMS IV. se v plné šíři dotkla všech ožehavých témat současnosti a velmi blízké budoucnosti. V rámci panelu své zkušenosti a názory prezentovali představitelé předních aktérů kapitálových trhů v ČR a v regionu - Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha; Jiří Švarc, managing director v investiční bance JP Morgan; Lukáš Kovanda, hlavní ekonom ve společnosti Cyrrus, a Péter Kadocsa, výkonný a investiční ředitel ve společnosti Aegon Hungary Asset Management.

Všichni diskutující velmi pozitivně zhodnotili současný makroekonomický vývoj v České republice a celém středoevropském regionu. Varovali však před přílišným optimismem do budoucna a upozornili na některé viditelné nebo skryté hrozby dalšímu vývoji, jakými jsou ozbrojené válečné konflikty zejména na Blízkém nebo Dálném východě, rizika obchodních válek mezi USA a Čínou či dalšími zeměmi, blížící se vystoupení Spojeného království z EU nebo hrozící přehřátí tuzemské nebo i ostatních regionálních ekonomik související s vysokou mírou zaměstnanosti. Na téma brexitu proběhla dlouhá debata mezi všemi aktéry tohoto panelu, přičemž jednoznačným závěrem bylo, že samotný brexit nebude bolestivý pouze pro Británii, ale i pro členské státy na kontinentu. Zcela určitě lze očekávat, že přes veškeré snahy Dublinu, Frankfurtu, Lucemburku či Paříže by Londýn měl nadále setrvat v pozici finančního centra Evropy, a to bez ohledu na konečnou podobu brexitu. To podle všech zúčastněných přinese další zbytečné náklady bankám a dalším poskytovatelům finančních služeb a služeb na kapitálovém trhu, které stejně v konečném důsledku ponesou buď subjekty, které se prostřednictvím kapitálového trhu financují (tedy emitenti), nebo koncoví investoři.

V souvislosti s postupně realizovaným akčním plánem pro vytvoření unie kapitálových trhů v rámci EU se debata stočila na účinnost přijímaných legislativních opatření na úrovni EU i členských států s ohledem na deklarované cíle této unie - tj. podpora možnosti financovat se prostřednictvím kapitálových trhů pro malé a střední podniky a stimulace investiční aktivity a účasti retailových investorů na kapitálových trzích. Od některých diskutujících zazněla poměrně jasná výtka, že si orgány EU sice na jedné straně vytyčily obdivuhodný záměr a cíl, ale na druhé straně v řadě oblastí tento záměr a cíl popírají, nebo dokonce potlačují, když zpřísňují veškerou regulaci poskytování finančních služeb nebo nabízení cenných papírů a jiných nástrojů veřejnosti. To nejlépe ilustrují poslední legislativní počiny EU pod názvy MiFID II a MiFIR nebo PRIIPS a jejich bezprostřední dopad nejen na poskytovatele finančních služeb, ale na veškeré subjekty kapitálových a finančních trhů v celé Evropě.

Posledním tématem, které mezi všemi přítomnými notně rezonovalo, byla oblast aktuálních technologických a digitálních inovací v oblasti finančních služeb a kapitálových trhů (fintech). Zde se střídalo nadšení některých účastníků z nových technologií a jejich využití a z nich pramenících příležitostí s částečnou skepsí těch, kteří akcentovali nutnost toho, aby nové technologie nesloužily primárně k obcházení přísné regulace finančních a kapitálových trhů. Proto je podle účastníků debaty důležité, aby pro všechny aktéry na trzích platila stejná regulatorní pravidla a ta byla vůči všem aplikována a vymáhána stejně. •

Všichni diskutující velmi pozitivně zhodnotili současný makroekonomický vývoj v České republice a celém středoevropském regionu.

EBF24

O autorovi| Petr Vybíral, vedoucí pražské praxe pro oblast kapitálových trhů advokátní kanceláře Allen & Overy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).