Menu Zavřít

Potíže se nečekají. Poslanci Opatu do čela vojska chtějí

Autor: ČTK

Ještě než prezident jmenuje generála Aleše Opatu náčelníkem generálního štábu, musí nominaci projednat sněmovní branný výbor. Podle všeho ale půjde jen o formalitu.

„Ačkoliv jako ODS zásadně odmítáme změny na klíčových postech prováděné současnou vládou bez důvěry, výměnu na této pozici vnímáme jako krok, který je plně v souladu s řízením kariér na nejvyšších postech armády,“ reaguje Jana Černochová (ODS), předsedkyně výboru pro obranu.

Podle ní je důležité, že ministryně obrany ještě před veřejným ohlášením svého záměru projednala Opatovu nominaci jak s prezidentem republiky, tak současným náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem. „Jsem ráda, že nominace generála Opaty má širokou podporu nejen politickou, ale i odbornou,“ doplňuje Černochová.

S takovými slovy souhlasí i místopředseda výboru Josef Hájek (ANO). Mluví o dobré volbě. „Pan generál Opata má v armádě potřebný respekt, vzdělání a znalosti, které jsou potřebné pro výkon této náročné funkce,“ myslí si Hájek.


Armádní rok 2018: růst rozpočtu, nové mise a významné zakázky

 Dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová by měla přejít na resort obrany


Nicméně třeba další místopředseda Jan Lipavský (Pirátská strana) považuje za problematické, že ministryně obrany dosud svůj výběr nekonzultovala s poslanci. A navrhuje i další novinku – podle něj by mělo na pozici náčelníka generálního štábu probíhat klasické výběrové řízení, protože vojsko má prý několik špičkových generálů.

„Pan generál Opata je příkladem dobrého velitele a svědčí o tom jeho úspěchy a ocenění jak na národní, tak na mezinárodní úrovni,“ dodává Lipavský s tím, že proti blížícímu se přepřahání v čele ozbrojených sil jiné připomínky nemá.

„Plní všechny odborné předpoklady. Prošel vším, čím projít mohl,“ připojuje se k chvále na Opatovu osobnost i Alexandr Černý (KSČM), taktéž místopředseda sněmovního výboru.

Ministryně Karla Šlechtová chce s nominací Aleše Opaty přijít na vládu hned příští čtvrtek, poté by se téma mělo dostat i na program poslanců. Až výbor pro obranu věc projedná, bude poslední krok na prezidentovi. Náčelníkem generálního štábu by se měl Opata stát k 1. květnu 2018.

MMF24

Čtěte komentáře Ondřeje Stratilíka:

Co je víc? Rambohafík, nebo vojsko?

Ondřej Stratilík

Zpátky do minulosti

Krycí jméno mluvka bez odvahy

Skalní Vodička z Krymu

Sázka na správného koně

Martin, král jednoprocentní

Umanutý jestřáb versus zdravá holubice

Bude únor přelomový?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).