Menu Zavřít

POTRAVINÁŘSKÁ FÚZE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

KOLI & SELIKO Group

V tuzemské výrobě potravin se schyluje k poměrně významné fúzi. Dvě do této doby samostatné firmy, CMH a První západočeská společnost pro kapitálový trh, chtějí spojit část svých aktivit v potravinářské produkci pod jednu střechu. Do novéh o subjektu, který ponese název KOLI & SELIKO Group, vloží CMH celé jím ovládané uskupení sedmi potravinářských firem nazvané Koli Holding. První západočeská pak olomoucké potravinářské podniky Seliko a Nealko spolu s žateckou firmou Tropicana D rinks.

Ač těžištěm působení potravinářského subjektu budou především východní Čechy a střední Morava, sloučení je výsledkem dohody dvou pražských podnikatelů. Jde o Kamila Ryšavého (44), předsedu představenstva a údajně i největšího vlastní ka CMH, a Tomáše Pitra (29), jenž je klíčovou osobou v První západočeské. „Myslím, že to je jeden z mála příkladů, kdy se české firmy dokázaly dohodnout, že budou podnikat společně, cení si spojení Pitr, který neschopnost vzájemné spolupr áce považuje za největší slabost domácích podnikatelů. „Je to proto, že všichni si chtějí udržet různé osobní požitky a nepřejí si, aby jim někdo jiný viděl do karet.

Podobných záměrů už bylo v českém potravinářství více. V řadě případů však skončily neslavně. Jako příklad může posloužit olomoucký Milo Holding či pražský holding Satrapa. Jak může nová firma zaručit, že její podnikání ke krachu směřovat nebu de? „Chceme například velmi zásadně zredukovat počet řídících pracovníků, odbourat veškeré nepotřebné mezičlánky. Stejně tak počítáme se zavřením některých nerentabilních provozů, sdělil Pitr týdeníku EURO. Podnik prý má v úmyslu v zájmu zvýše ní produktivity práce v olomouckém Seliku a Nealku propustit kolem třetiny zaměstnanců. Hodlá také odstranit vnitřní konkurenci v rámci uskupení. Z nynějších čtyř výrobců ovocných šťáv by tak měl zůstat jenom jeden. Z prodeje nad bytečných nemovitostí by měly být uspokojeny pohledávky věřitelů. V oblasti výroby lihovin se chce nová firma zbavit výroby běžných konzumních lihovin a věnovat se pouze značkovým.

Obě zakladatelské firmy, CMH i První západočeská, budou mít v KOLI & SELIKO Group po padesáti procentech akcií. V první fázi společného podnikání, hned od tohoto týdne, bude fungovat společná distribuce, do několika měsíců by pak spojení mělo být dokončeno. Tomáš Pitr, který má být předsedou představenstva nového podniku, uvedl, že i po fúzi mají pokračovat jednání s americkou Citicorp, která vyjednávala o vstupu do Koli Holdingu.

Pravděpodobná struktura budoucí firmy

KOLI & SELIKO GROUP, a. s.

Seliko, a. s. (líh, lihoviny, droždí, sirupy, marmelády, ocet apod.)

Nealko, a. s. (nealkoholické nápoje)

Tropicana Drinks, s. r. o. (šťávy, džusy)

Deva, a. s. (kojenecká a dětská výživa)

Kand, a. s. (kečupy a rajčatové omáčky)

Almaco, a. s. (ovocné šťávy, nektary, sirupy, sycené nápoje, stolní vody)

Frutex, a. s. (marmelády, džemy, povidla, kompoty)

Malva, a. s. (hořčice)

Kosmos, a. s. (rostlinné oleje, tuky, margaríny)

Moravanka, a. s. (sterilovaná zelenina, zeleninové směsi a saláty)

Pozn.: Firmy nyní vlastněné První západočeskou společností pro kapitálový trh (červeně).

Ostatní firmy prozatím vlastněné akciovou společností CMH, respektive jí ovládaným Koli Holdingem.

CIF24

Pramen: První západočeská společnost pro kapitálový trh, a. s.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).