Menu Zavřít

Potřebujeme respirátory. Němečtí lékaři čekají na pomůcky, v nemocnicích rychle docházejí

24. 3. 2020
Autor: UWE ZUCCHI / AFP / Profimedia

V Německu bylo v pondělí ráno registrováno 25 tisíc případů pacientů s novým typem koronaviru. Lékaři si stěžují na nedostatek ochranných pomůcek. Největší sousední země České republiky má na přepočet obyvatel asi třikrát více případů onemocnění COVID-19.

Respirátory
jsou v Německu nedostatkovým zbožím. Situaci
kritizují zejména lékaři,
například praktik z
Berlína si v pátek postěžoval, že nemá dostatek ochranných
pomůcek. „Brzy nám
dojdou dezinfekční prostředky, respirátory, ochranné obleky. V
případě, že máte zásoby, které nepotřebujete, kontaktujte nás
prosím,“ citoval jeho výzvu Die
Zeit
.

Na jednotce intenzivní péče nemocnice v Cáchách jsou respirátory třídy FFP3 odolné i proti virům vydávány jen jednotlivě lékařům, kteří jsou ve styku s nakaženými pacienty. Ústav Roberta Kocha, který je v Německu zodpovědný za kontrolu a prevenci nemocí, doporučil nemocnicím, aby s respirátory co nejvíce šetřily.

Uwe Janssens z německé asociace pro intenzivní péči a urgentní medicínu tvrdí, že nikdo nemůže očekávat, že zdravotníci budou bez dostatečného vybavení v nemocnicích pracovat. „Je zřejmé, že v současné době máme v Německu málo zdrojů, zejména se jedná o masky třídy FFP2,“ postěžoval si.


Komentář: Čínská chřipka zrodila hvězdu. Plukovníka ve výslužbě

Ondřej Stratilík

20 zdravotníků na 4 pacienty

Lékař z nemocnice v Hildesheimu Johannes Pott zdůraznil, že i k pacientům, u kterých se nakonec ukáže, že mají běžnou bronchitidu, musí lékaři přistupovat tak, že mohou přenášet koronavirus.

Zejména jednotky intenzivní péče mají obrovskou spotřebu ochranných pomůcek. O čtyři nakažené pacienty se v třísměnném režimu stará okolo 20 zdravotníků. Ochranný oděv i respirátor se po použití musí zlikvidovat. Za den tak lehce spotřebují stovku bezpečnostních sad.

Lékaři vyzývají německé politiky, aby situaci nepodceňovali a zabezpečili plynulé dodávky ochranných pomůcek i dalšího zdravotnického materiálu.

Německo má více než 26 tisíc nakažených a při přepočtu na obyvatele má trojnásobné množství případů, než má Česká republika, která se také potýká s nedostatkem ochranných pomůcek. Zejména respirátory nejvyšší třídy FFP3 v dodávkách z Číny chybí.

Počet případů
Covid-19 v sousedních zemích České republiky

Název státu Počet případů Počet mrtvých Počet případů na milion obyvatel
Německo 26 198 111 316
Rakousko 3 679 16 413
Polsko 649 7 17
Slovensko 185 0 33
ČR 1165 1 109

Pozn: Data dostupná k 11:00 23. 3. 2020
Zdroj: worldometers.info/ Euro.cz

S distribucí respirátorů i roušek v Německu pomáhá armáda. Nákupy převzalo ministerstvo obrany a ministerstvo financí. Zatím Německo objednalo materiál za 241 milionů eur (6,7 miliardy korun). Mluvčí ministerstva obrany k tomu dodala, že evidují také řadu pochybných nabídek na dodávky z celého světa.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala všechny evropské firmy, které vyrábějí ochranné pomůcky, aby zvýšily produkci na maximum. Také další výrobní společnosti, jež mohou změnit své linky, to mají udělat. Problém je v tom, že většina evropských firem vyrábí svou produkci v Číně. Například společnost Dach z Rastattu v Bádensku-Württembersku. Změna výroby na půl milionu respirátorů denně na území Německa jí bude trvat 8 týdnů, řekla její ředitelka Ming Gutscheová.

MMF24

Zdroje: zeit.de,
deutschlandfunk.de

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).