Menu Zavřít

POTŘETÍ TO VYJDE

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

C H Z     S o k o l o v

Vláda zrušila své rozhodnutí začlenit Chemické závody Sokolov do státem kontrolovaného holdingu Unipetrol a hodlá je oddlužit a prodat mezinárodní společnosti Eastman Chemical Company. Je to již třetí privatizační rozhodnutí o tomto podniku.

Sokolovská chemička patřila na počátku devadesátých let k předním producentům akrylátů v Evropě, a tak o ni hned na počátku privatizace byl značný zájem. Vláda se 17. března 1992 rozhodla prodat ji přednímu světovému koncernu DOW Chemical za zhruba sto milionů dolarů. Dalších sto padesát milionů měl nabyvatel v Sokolově proinvestovat. V roce 1992 to tak měla být druhá největší zahraniční investice v Československu po mladoboleslavské automobilce.

Privatizace měla řešit také problém s vysokou úvěrovou zátěží, s níž se firma potýkala právě díky dokončení investic do programu akrylátové a peroxidové chemie. Jenže poté, co si experti DOW Chemical důkladně prohlédli firmu a její finanční výkazy, začali couvat. Celkem dvakrát během dvou měsíců navrhovali nová jednání o ceně. Nabídli podle některých informací částku mezi osmdesáti a devadesáti miliony dolarů. Klausova vláda však odmítla o změnách podmínek jednat a z privatizace sešlo. A to na hodně dlouho.

MMF24

Přestože hned vzápětí začalo hledání nového strategického partnera, našel se až o pět let později a bylo to spíše východisko z nouze. V prosinci loňského roku rozhodla vláda začlenit sokolovskou chemičku do holdingu Unipetrol. Rozhodnutí mělo svou logiku. CHZ zpracovávají polypropylen z Litvínova, a výrobně tak do Unipetrolu zapadají. Navíc se tak stát chtěl zbavit hrozby, že bude muset za firmu zaplatit sedmisetmilionový investiční úvěr. Jenže právě úvěrové zatížení bylo důvodem, proč se celá transakce zadrhla a nakonec neuskutečnila. Unipetrol totiž požadoval oddlužení začleňované společnosti, a to vláda odmítla.

Tedy odmítla to učinit pro Unipetrol. V návrhu usnesení vlády o prodeji 74 procent akcií CHZ Sokolov Eastman Chemical Company se hovoří o Konsolidační bance, která by měla restrukturalizovat, či prominout dluhy. Podle zdrojů týdeníku Euro by nabyvatel měl za akcie po oddlužení zaplatit zhruba 56 milionů dolarů. Eastman Chemical je chemický gigant s obratem 4,7 miliardy dolarů. Konečné rozhodnutí v podobě usnesení vlády o privatizaci Chemických závodů Sokolov by mělo být na stole do konce ledna příštího roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).