Menu Zavřít

Potřetí za tři týdny. KLDR potvrdila test balistické střely

30. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Severní Korea dnes potvrdila pondělní test další balistické střely. Podle severokorejské agentury KCNA byl "úspěšný". Na odpálení rakety podle ní dohlížel sám vůdce KLDR Kim Čong-un, který zároveň nařídil vývoj ještě mocnějších strategických zbraní. Jižní Korea oznámila, že uskutečnila společné cvičení s bombardéry USA.

Podle pondělní informace jihokorejské agentury Jonhap byla střela, třetí za poslední tři týdny, vypálena z východního pobřeží KLDR a dopadla do japonské výlučné hospodářské zóny. Jihokorejská armáda uvedla, že raketa urazila před zřícením do moře asi 450 kilometrů.

Vůdce vtipkoval o "dárkovém balíčku" pro Američany

Severokorejská agentura KCNA napsala, že na zkoušku rakety dohlížel přímo vůdce Kim Čong-un. Vyjádřil podle ní přesvědčení, že by to byl velký skok kupředu, „kdybychom poslali Yankeeům větší dárkový balíček“. Podle agentury Reuters KLDR nepřímo potvrdila i pondělní informaci Soulu, že Pchjongjang odpálil upravenou balistickou střelu typu Scud.

Severokorejskou raketovou zkoušku odsoudil už v pondělí americký prezident Donald Trump, nový jihokorejský prezident Mun Če-in, Rusko, Japonsko a řada dalších zemí včetně Česka. Čína Severní Koreu vyzvala, aby se neprotivila „jasným pravidlům“ rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Jižní Korea mezitím oznámila, že provedla společné cvičení s americkými nadzvukovými bombardéry B-1B Lancer, které vznikly v 80. letech jako reakce na potřebu mezikontinentálního nadzvukového bombardéru pro jaderné útoky. Podle mluvčího jihokorejské armády se cvičení odehrálo již v pondělí. Pchjongjangu uvedl, že bombardéry nacvičovaly nad Jižní Koreou „svržení atomové bomby“.


10 dobrých důvodů, proč se světové trhy opět propadnou

Newyorská burza


Americké tichomořské velení sdělilo, že raketa byla vypálena z blízkosti severokorejského přístavu Wonsan a ve vzduchu byla šest minut, než dopadla do moře. Raketa nepředstavovala ohrožení pro Spojené státy, dodalo velení.

Jihokorejští představitelé uvedli, že se pravděpodobně jednalo o balistickou střelu typu Scud. Jak uvedla agentura Reuters, KLDR má velkou zásobu střel krátkého doletu, které byly původně vyvinuty Sovětským svazem.

Verze raket Scud mohou mít podle agentury Reuters dolet až 1000 kilometrů. Podle expertů je možné, že KLDR odpaly, jako byl ten dnešní, testují nové schopnosti raket, jež by přispěly k vývoji mezikontinentální balistické střely s jadernou hlavicí schopné doletět na pevninské území Spojených států. „Mohl to být například test jiného typu motoru,“ prohlásil vojenský expert na univerzitě v jihokorejské metropoli Soulu Kim Tong-jup.

Podle jiných odborníků se Severní Korea těmito odpaly snaží ukázat, že je schopna zasáhnout americké a jihokorejské vojáky působící v regionu, napsala agentura AP.

Zkoušku odsoudilo i Rusko

Japonsko se proti testu rakety KLDR ohradilo. Tyto testy jsou velmi problematické kvůli bezpečnosti lodí a letecké přepravy a je jasné, že porušují rezoluci Rady bezpečnosti OSN, uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Vláda nového jihokorejského prezidenta Mun Če-ina uvedla, že opakované testy Pchjongjangu maří naděje na mír na Korejském poloostrově. Prezident Mun údajně kvůli testu vyzval k nové schůzce Rady bezpečnosti OSN.

ebf - tip - debata

Rusko, které je stálým členem RB OSN s právem veta, nejnovější severokorejskou zbrojní zkoušku odsoudilo. Zároveň ale vyzvalo světové společenství k umírněnosti.

Napětí kolem korejského poloostrova se stupňuje už delší dobu:

Američané se protiraketou pokusí zlikvidovat mezikontinentální střelu

USA a Japonsko se střetly s Čínou nad Východočínským mořem

Protiraketový štít v provozu. Jižní Korea je chráněna americkým deštníkem


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).