Menu Zavřít

Potvrzeno: Březina neuspěl s dovoláním, trest za neoprávněné odměny platí

12. 2. 2016
Autor: čtk

Vlivný pražský sociální demokrat Karel Březina neuspěl se svým dovoláním u Nejvyššího soudu. Vyplývá to z anonymizované verze rozsudku, kterou získal týdeník Euro. Soud rozhodl v kauze neoprávněného pobírání odměn v městské společnosti, pražském dopravním podniku, již loni 4. listopadu. Se zveřejněním rozsudku se ale muselo čekat, až budou přebrány doručenky o verdiktu soudu. Březina byl v říjnu 2014 pravomocně odsouzen k roční podmínce s patnáctiměsíčním odkladem.

„Nejvyšší soud nemohl přisvědčit námitce obviněného, že odvolací soud postupoval v rozporu s pravidly pro řízení o opravném prostředku, že by protiústavně a v rozporu s principem presumpce neviny zasahoval do kompetence nalézacího soudu, a svými svévolí se vyznačujícími rozhodnutími porušil právo obviněného na spravedlivý proces. V této trestní věci se nejedná například o situaci, že by odvolací soud vnutil soudu prvního stupně vlastní hodnocení důkazů, tedy o situaci obdobnou té, která byla řešena v nálezu Ústavního soudu ze dubna 2008,“ konstatoval v rozsudku předseda senátu Nejvyššího soudu Michal Mikláš. Kopii anonymizovaného rozsudku přinášíme v příloze tohoto článku.

Březina mlčí

Karel Březina na otázky týdeníku Euro delší dobu nereaguje. Týdeník Euro totiž před časem zveřejnil nahrávky, na nichž se šéf pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš účastní podivných machinací s veřejnými zakázkami. Na veřejné chodbě před výtahem u advokátní kanceláře Brož, Sedlatý se domlouvalo například rozdělení zakázek pro spřátelené firmy. Na sérii nahrávek se postupně objevují kromě ředitele dopravního podniku, advokát Jiří Brož, Karel Březina a další lidé. Videa, a s nimi související dění, prověřuje policie.

„Nikdo po mně v tuto chvíli odchod nepožaduje a ani já sám to nemám v plánu,“ řekl na konci ledna Březina Lidovým novinám. Podle svých slov zvažuje, že se bude bránit dál a podá ústavní stížnost. „Jsem pořád přesvědčený o své nevině. Řeším to se svými právními zástupci,“ uzavřel Březina.

Po rozsudku povýšení

Karel Březina byl odsouzen za to, že od března 2007 do srpna 2011 pobíral neoprávněně plat jako předseda dozorčí rady pražského dopravního podniku. Funkci ale podle soudu vykonávat nesměl, protože působil také v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz. Na odměnách tak podle soudu neoprávněně získal 290 tisíc korun.

Březinu odsoudila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Kateřina Radkovská, která poté povýšila. Radkovská, už jako předsedkyně senátu pražského Městského soudu, na podzim otevřela proces údajného tunelování společnosti Oleo Chemical, kde na lavici obžalovaných usedl i lobbista Ivo Rittig.

Verdikt nad Březinou, který byl v tomto sledovaném případu už pátým prvoinstančním rozhodnutím, potvrdil následně Městský soud v Praze. Březina posléze podal dovolání k soudu Nejvyššímu. To však už nemělo takzvaný odkladný účinek a soud rozhodl v listopadu. Podmínka, kterou mu soud udělil by mu měla v dohledné době vypršet.

Zamítnutí dovolání Karla Březiny k Nevyššímu soudu


Čtěte také:

Nejvyšší soud už rozhodl o Březinovi. Soudce text dovolání ještě dopisuje

Pražská ODS žádá škrty v rozpočtu a změny v dopravním podniku

EBF24

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).