Menu Zavřít

POUKAR SE VRÁTIL

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Temelín

Představenstvo energetické společnosti ČEZ jmenovalo minulý týden ředitelem investiční výstavby Jaderné elektrárny Temelín (JETE) Františka Poukara. Bývalý šéf výstavby Temelína se tak po sedmi letech na stavbu vrátil.

Poukar (62) považuje Temelín, jehož výstavbu řídil od roku 1985, za své dítě. Ze stavby odešel - jak řekl - „po dohodě, ale na přání tehdejšího generálního ředitele podniku ČEZ Petra Karase . Poukar řekl, že do politiky nikdy nemluvil, ale jako ředitel výstavby Temelína byl v roce 1987 kooptován za kandidáta ÚV KSČ, což nakonec vedlo k jeho odvolání. K dostavbě přizvala ČEZ i Jiřího Deliše, Stanislava Nestrašila, Petra Hlavatého, Pavla Šotolu a Josefa Ježka, kteří už mají zkuše nosti se stavbou jaderné elektrárny. Hlavatý s Nestrašilem patří mezi Poukarovy nejbližší spolupracovníky.

Poukar v rozhovoru pro týdeník EURO řekl, že staví elektrárny od svých pětadvaceti let. Podílel se na výstavbě a spouštění všech tří jaderných elektráren v bývalém Československu - v Jaslovských Bohunicích, v Dukovanech a v Mochovcích. ČEZ si od těchto odborníků slibuje, že zajistí dodržení investičního limitu a termínu dokončení.

MMF24

Vláda předminulý týden rozhodla ve prospěch dostavby obou bloků Temelína. Dostavba nemá podle rozhodnutí kabinetu Miloše Zemana překročit stanovený rozpočet 98,6 miliardy korun ani termíny zavážení reaktorů palivem, tedy září 2000 a prosinec 2001.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).