Menu Zavřít

Pouze čtvrtina hostů hotely nespasí. Za jakých podmínek by se měly otevřít, se však provozovatelé neshodnou

12. 5. 2021
Autor: Pixabay
  • Osmatřicet procent hoteliérů by chtělo svá zařízení otevřít co nejdříve, avšak jen za předpokladu, že budou moci ubytovat více než čtvrtinu hostů

  • Oproti tomu celých 34 procent provozovatelů si myslí, že by stát měl povolit otevření hotelů až chvíli, kdy veškerá kapacitní omezení pominou

  • Češi budou mít v nadcházejících měsících větší zájem o ubytování v soukromí. To by mělo nahrávat především majitelům chat, chalup a samostatných apartmánů


Hotely a další ubytovací zařízení se měly původně – podobně jako zahrádky restaurací – hostům znovu otevřít již 17. května. A to za předpokladu, že obsazenost nepřekročí 25 procent celkové kapacity.

Na to však provozovatelé nebyli dle vicepremiéra Karla Havlíčka připraveni, termín tak bylo nutné posunout o týden. Současně s tím padl nicméně z jeho strany návrh, na základě kterého by se hotelů žádná dříve uvažovaná kapacitní omezení netýkala.

Zda s ním u ostatních členů vlády uspěje, či nikoliv, je v tuto chvíli nejasné. Stejně tak nejasné je ale kupodivu i to, jaké podmínky stran obsazenosti jsou pro provozovatele tuzemských rekreačních zařízení vlastně již přijatelné. Průzkum služby Explorio.cz, která se zabývá vyhledáváním ubytování a zážitků pro rodiny s dětmi, totiž naznačuje, že názory hoteliérů se v tomto ohledu rozcházejí.

Ticho nejen po pěšině. Tuzemský cestovní ruch přestal fakticky existovat, meziročně se propadl o 96 procent
Přečtěte si také:

Ticho nejen po pěšině. Tuzemský cestovní ruch přestal fakticky existovat, meziročně se propadl o 96 procent

Čtyřiatřicet procent z 87 oslovených si myslí, že by bylo nejlepší, aby se jejich provozovny otevřely teprve tehdy, až budou moci ubytovat tolik hostů, kolik se do nich vejde. A to klidně na úkor toho, že by znovuotevření mělo přijít i více než o pouhý týden později. Současně se však najde 38 procent provozovatelů, kteří si naopak myslí, že se hotely, penziony a ostatní zařízení měly veřejnosti otevřít co možná nejrychleji, třebaže by to znamenalo jistá omezení.

Naprostá většina respondentů se shodne pouze na tom, že omezení kapacity ubytovacích zařízení na 25 procent, s nímž počítá čtvrtý rozvolňovací balíček, není v praxi příliš proveditelné. Tržby v takovém případě nepokryjí ani provozní náklady, proto by pro hotely bylo lepší, kdyby zůstaly nadále zavřené. Celou situaci komplikuje rovněž fakt, že by tak provozovatelé museli rušit poměrně velkou část už potvrzených rezervací.

„Je třeba si uvědomit, že v některých lokalitách jsou rezervace již plně obsazené a celá řada hotelů na základě přehnaně optimistických prohlášení vlády začala v předchozích měsících nabízet i květnové a červnové termíny,“ upozorňuje šéf Explorio.cz František Peterka.

Opatrnost je na místě

Pokud by hotely mohly nějaký čas skutečně fungovat jen v režimu 25procetní obsazenosti, znamenalo by to, že naprostá většina rezervací, z nichž část byla i uhrazena, by tím pádem padla. A takový stav si podle Peterky nikdo z hoteliérů nepřeje.

Že by chtěli provozovatelé otevřít pro co největší počet hostů za každou cenu, si ale nemyslí: „Neznamená to, že by nechápali potřebu opatrného postupu. Většina hoteliérů si velice dobře pamatuje nešťastné rozvolnění na pár týdnů a následné restrikce, které zcela zničily podzimní a zimní sezonu, a rozhodně nechtějí, aby se situace opakovala.”

Majitelé chat, chalup a apartmánů čekají žně

Tuzemské hotely, hostely, penziony a další podobná zařízení nesmí rekreanty ubytovávat již dlouhých 146 dní, tedy pět měsíců. Že by v důsledku pomalu končících restrikcí ale museli zavřít nadobro, se obávají pouze čtyři procenta respondentů. Naopak většina dotázaných považuje dle průzkumu situaci za zvladatelnou, třebaže se její důsledky mohou v konkrétních případech projevit různě.

EBF24

Dovolená na kolech. Češi hromadně skupují karavany, poptávka je tak velká, že další budou k mání až za rok
Přečtěte si také:

Dovolená na kolech. Češi hromadně skupují karavany, poptávka je tak velká, že další budou k mání až za rok

Kdo by naopak mohl v rámci celého sektoru vyjít z pandemie posílen, jsou majitelé chat, chalup či apartmánů. To proto, že dle odhadů zmíněného vyhledavače budou v nadcházejících měsících čtyři pětiny Čechů upřednostňovat ubytování na dovolené v soukromí. Sehnat volnou kapacitu v některém z výše uvedených druhů rekreačních objektů tak nemusí být vůbec snadné, ačkoliv by jejich počet měl v brzké budoucnosti podle Peterky rychle přibývat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).