Menu Zavřít

Pouze první krok

15. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Komentář

CIF24

Sebevědomí před hlasováním poslanců o novele loterijního zákona výkonnému řediteli Asociace provozovatelů kurzových sázek (APKURS) Marku Hermanovi nechybělo. „Buď vyhrajeme, nebo vyhrajeme,“ říkal. Měl na mysli, že se loterijní zákon nezmění vůbec, což veřejně označil za dobrou možnost šéf Sazky Aleš Hušák, nebo že projde komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru předložený Pavlem Suchánkem z ODS. Na jeho znění se největší hráči na hazardním trhu sdružení v APKURS otevřeně podíleli a návrh byl dle Hermana kompromisem politiků a největších provozovatelů. Bohužel kompromisem, který vyhovoval především úzké skupině největších hráčů na trhu. Mimo jiné totiž zcela vyloučil obce z účasti na povolovacím řízení, hlavně jim ale umožňoval obecně závaznou vyhláškou buďto hazard zakázat zcela, nebo vyhláškou jen na místech vyjmenovaných v zákoně. Ovšem jen u vybraných druhů hazardu, čímž by obce ztratily dohled nad nejvíce kritizovanými videoloterijními terminály a dalšími novými druhy her (EURO 14/2010).
Proti tomuto návrhu se těsně před hlasováním ve sněmovně zvedla vlna nevole ze strany starostů zejména pražských městských částí, včetně primátora Prahy Pavla Béma (otázkou je, jak to, že si návrhu ani starostové ODS „nevšimli“ až do chvíle, kdy o něm začala psát média). Návrh navíc rozdělil samotnou ODS na dva tábory, kdy se část jejích poslanců postavila na podporu původního návrhu ČSSD a KSČM.
Hazardní lobby tak minulý týden dostala po dvanácti letech první ránu, protože poslanecká sněmovna ve třetím čtení jednoznačně schválila původní „malou novelu“ loterijního zákona z dílny ČSSD a KSČM. Ta dle jednoho z jejích předkladatelů, poslance ČSSD Pavla Němce, řeší nejpalčivější problémy na hazardním trhu, protože umožňuje obcím regulovat na svém území veškerý hazard bez výjimky a nastavuje jasná pravidla pro odvádění části výtěžku loterijních firem na veřejně prospěšné účely a kontrolu jejich využití u koncových příjemců.
Novela nyní putuje do Senátu, kde lze očekávat především věcné připomínky. Jak uvedl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř, je jeho strana připravena jednat se senátory, aby v novele napravili některé chyby. Otázkou například je, zda by obce měly být účastníky správního řízení povinně, jak jim přijatá novela ukládá; zejména pro ty malé by to znamenalo neúnosnou administrativní zátěž. Stačit by mělo omezení hazardu obecně závaznou vyhláškou, kterou se ministerstvo financí při udělování povolení provozovatelům musí řídit.
Ať bude osud schválené novely jakýkoli, stále chybí základní politika státu v hazardním průmyslu, jak ve sněmovně poznamenal Petr Braný (KSČM). Ministerstvo financí dle Eduarda Janoty i nadále pracuje na zásadách komplexní novely loterijní legislativy, její schválení však může přijít až po volbách. Rozhodně by jí ale mělo předcházet jasné stanovisko vlády, zda hazard chceme, nebo nikoliv. To by nastavilo jasné mantinely pro tvorbu zákona a omezilo zejména vliv hazardní lobby, jenž se v posledních letech utrhl z řetězu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).