Menu Zavřít

Povinně na trh

29. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Burza

EBF24

PRAHA (vlp) - Vyzrát na společnosti, které nechtějí uvést své akcie na tuzemskou burzu, a zároveň potěšit investory, kteří na ní obchodují, hodlá Burza cenných papírů Praha. Plánuje, že v průběhu letošního roku začne uvádět takzvané nesponzorované emise akcií. Na burzu tak přijdou renomované zahraniční společnosti, které se výrazně angažují v České republice. O tom, zda se zde s jejich akciemi bude obchodovat či nikoli, přitom nerozhodne jejich vedení, ale vedení pražské burzy. Samotná firma na to nemá vliv, nemá však ani žádné povinnosti. Veškerá aktivita je na burze. „Skutečně chceme, aby se na našem trhu objevily nové akcie, se kterými budou mít obchodníci možnost obchodovat. Co nejdříve proto hodláme formou nesponzorovaných emisí několik firem přivést,“ řekl týdeníku EURO generální ředitel pražské burzy Petr Koblic. Konkrétní jména firem zatím nechtěl sdělit. „Budou to firmy, které aktivně působí na českém trhu a mají známá jména. I tyto emise totiž musejí mít příběh a být lákavé,“ řekl.
Na burze by tak investoři mohli letos obchodovat například s akciemi společností Skanska, Volkswagen, Siemens, KBC či Nestlé. Zdroj týdenníku EURO uvádí, že společnost Skanska již o zájmu členů burzy ví. „Na Skansku se obrátily dvě brokerské společnosti, které s jejími šéfy o uvedení na pražskou burzu jednaly. Švédské vedení však dosud nerozhodlo,“ uvedl zdroj.
Koblic chce, aby se s nesponzorovanými emisemi obchodovalo v segmentu SPAD. „Musejí být ve SPADu, aby byly na očích. Předpokládám, že objem obchodů s těmito akciemi bude podobný, jako je dnes u nejméně obchodovaných emisí v tomto segmentu,“ dodal Koblic.
Zkušenost s nesponzorovanou emisí má například tuzemský výrobce a distributor elektřiny ČEZ. „S našimi akciemi se obchoduje na frankfurtském trhu a s touto emisí máme pozitivní zkušenost. Firma si kotací na prestižní burze, i když na ni nemá žádný vliv, zvyšuje renomé,“ řekl mluvčí elektrárenské společnosti Ladislav Kříž.
Obchodníci záměr burzy zatraktivnit tuzemský trh sledují s rezervou. „Myšlenka je to dobrá, ale nevím, jestli je to správný směr. Myslím si, že existují lepší způsoby jak tomuto trhu pomoci,“ řekl Tomáš Karban z Wood & Company. Jan Schiesser z Atlantik FT se domnívá, že smysl u takovýchto emisí by dávaly pouze menší firmy, které jsou lokálně zaměřené. „Například Volkswagen je podle mého názoru příliš velký a pro lokální investory těžko uchopitelný. Poptávka po akciích menších firem by však byla, neboť převis kapitálu je velký,“ řekl.
Burza chce s kotací akcií evropských firem začít co nejdříve, nejprve se však musí s Komisí pro cenné papíry dohodnout, zda tato činnost spadá pod regulaci komise, či nikoli.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).