Menu Zavřít

Silnice jsou po zimě plné děr, povinné ručení vám ale k úhradě škod nepomůže

5. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Řada řidičů podle zkušeností pojišťoven nemá zcela jasno, jaké škody kryje povinné ručení (POV). Pojišťovny upozorňují, že častým omylem bývá domněnka, že nehoda způsobená stavem vozovky je ručením pokryta. Povinné ručení však kryje pouze škody způsobené třetí osobě, ne škody vzniklé na vlastním vozidle. Například na poškozenou osu po najetí do výmolu se tedy POV nevztahuje a pojišťovna tuto škodu uhradí pouze v případě, že máte uzavřené havarijní pojištění.

Uzavřít povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla musí podle zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla každý, kdo hodlá vozidlo užívat na pozemní komunikaci. Přehledné srovnání povinného ručení nabízené od všech pojišťoven na trhu najdete zde.

Každý řidič a majitel vozidla by měl vědět, že povinné ručení kryje pouze škody způsobené třetí osobě, nikoli však škody vzniklé na vlastním automobilu.


Stala se vám nehoda v zahraničí? Přečtěte si, jak ji správně řešit

 Dopravní nehoda


Jednou z nejčastějších situací, kdy povinné ručení není majiteli vozu nic platné, je poškození vozu při najetí do výtluku na silnici.

Pokud k takové nehodě dojde, řidiči se podle pojišťoven často mylně spoléhají na uzavřené POV a očekávají, že pojišťovna škodu uhradí. To se však nestane.

I pro tyto situace existuje řešení. Škody vzniklé nehodami způsobenými výtluky a vyýmoly na silnici může majitel vozu krýt přes nepovinné havarijní pojištění. V základu k tomu stačí řidičům běžná havarijní pojistka, ze které pojišťovna podobnou událost ve většině případů uhradí.


Končí vám platnost řidičského průkazu?

Přečtěte si, od kdy to vyřídíte rychleji

ilustrační foto


Jak se řeší odškodnění z havarijního pojištění

Pojišťovna ale bude před odškodněním zjišťovat dodržení bezpečnostních pravidel při nehodě. Důležité je, aby řidiči jeli po poškozené silnici přiměřenou rychlostí a věnovali řízení i cestě zvýšenou pozornost. Pokud by se prokázalo, že řidič nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky, pojišťovna škodu na voze ani z havarijního pojištění neuhradí.

Řidiči se podle pojišťoven někdy také domnívají, že pokud byla zdevastovaná silnice označena konkrétní dopravní značkou, která na poškozenou vozovku upozorňuje, nemají na proplacení škody ani z havarijní pojistky nárok. Existenci či neexistenci značky na místě nehody ovšem pojišťovny ve většině případů při odškodnění vůbec neřeší.


Udělali jste dopravní přestupek?

Čtěte, jak je to s poulární výmluvou na osobu blízkou

 Policie řeší dopravní přestupek - ilustrační foto


Pro odškodnění pojišťovnou je naopak výhodné, aby byla k nehodě na rozbité silnici přivolána policie. Ta vše úředně zdokumentuje, a to i v případě, že nedošlo k žádnému zranění cestujících a škoda nepřesahuje limit 100 tisíc korun.

Pokud se účastník nehody rozhodne policii nevolat, bere celé důkazní břemeno o škodě na sebe. Musí sám co nejpečlivěji pořídit obrazovou dokumentaci nehody a vzniklé škody.

Vždy je nutné vše vyfotografovat či natočit, a to i s detailními záběry poškození auta. Jen tak se zkrátí a zkvalitní následné pojistné řízení a úhrada vzniklých škod.

Podle statistiky pojišťoven průměrná škoda na autě vzniklá důsledkem jízdy po poničené vozovce se pohybuje okolo 10 000 korun. Nejčastěji dochází k poškození disků a pneumatik.

Rady k problematice povinného ručení a havarijního pojištění serveru Euro.cz poskytla Vanda Kýpeť, produktová manažerka Slavia pojišťovny.

CIF24

Čtěte také:

Prodej a nákup ojetého auta. Jak bezproblémově zařídit přepis?

registr vozidel

Nehoda se zraněním? Platit můžete, i když máte povinné ručení


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).