Menu Zavřít

Povodně ukázaly, že na kvalitě se neušetří

8. 6. 2010
Autor: profit

Letošní záplavy dokázaly majitelům nemovitostí, obcím i krajům ukázat, jak důležitá je prevence. Zatopené domy a sklepy v níže položených oblastech nelze předem uchránit. Letos ale mokrá půda způsobila i katastrofální sesuvy. A tomu předejít lze.

Autor: Jakub Hněvkovský

Dobrý podnikatelský záměr je základem úspěchu. Protipovodňové stěny, obrubníky chodníků, ochrana podzemních garáží nebo kvalitní betonové ploty u rodinných domků. Někoho taková potřeba napadne až při drastických záběrech televizních reportérů. Přesvědčila se o tom děčínská radnice při minulých povodních. Město ale mělo štěstí. Vsadilo na správného partnera.

Radní totiž po nepříznivých zkušenostech jiných měst investovali do prevence. A vyplatilo se to. Zábranové stěny postavené firmou KB-Blok System z Postoloprt odolaly totiž nejen velké vodě na nábřežích, ale i v místech hrozícího sesuvu půdy.

Nic není zadarmo Systém není levný, ale zřetelně se vyplácí. Někteří podnikatelé totiž uvažují předem, a o své vizi dokáží přesvědčit i odběratele. A potom mají proti konkurenci náskok. „Příroda nás vyzkoušela a my jsme uspěli,“ říká generální ředitel firmy Martin Konečný. Stěny proti povodním i posunu půdu tak chce KB-Blok nabídnout i dalším obcím. „Určitě nejsme nejlevnější, ale praxe obcím ukázala, že na kvalitě a prevenci se šetřit nemá,“ dodává. Druhou stranou jsou samozřejmě zákazníci. Šetřit za každou cenu nemusí být vždycky to nejlepší rozhodnutí. Každý majitel nemovitosti musí zvážit, jestli má investovat do pojistek nebo si svou nemovitost zabezpečit na své vlastní náklady. „Ale takoví majitelé mohou počítat i s výraznější úlevou při pojištění,“ říká Marek Vích z Kooperativy. Jednou z možností je výběr materiálu při stavbě. Například beton je dobrý vodič tepla, takže z téhle pozice uvažovat o něm jako o pomocníkovi úspor není vhodné. To jistě dobře vědí správci a majitelé panelových domů, kteří v posledních letech paneláky zateplují. Materiály se v posledních desetiletích znatelně zlepšily. Speciálně vyráběný beton z posledních let má tak nadměrnou kvalitu v oblasti zvukové a tepelné „neprostupnosti“. „Používáme ty nejkvalitnější materiály, které jsou na trhu v Evropě i Americe dostupné,“ chlubí se Konečný. Domácí klienti nejvíc objednávají zděné ploty. Cena? „Počítáme to na kusy, ne na metry čtvereční. Ale v přepočtu je to 1200 až 1300 korun za stavbu plotu (bez DPH) pro rodinný domek,“ počítá z hlavy ředitel firmy. Jak vysvětluje, patří na trhu k těm nejdražším, ale za cenu nabízí také nadstandardní kvalitu. Je to skoro neuvěřitelné, ale krize této společnosti paradoxně pomohla. „Padla cementářská lobby,“ vysvětluje Konečný. Zástupci cementáren předběhli redakční schůzku o pár dní. Konkrétní výsledky jednání odmítá komentovat ředitel stavební firmy i cementárny, ale nálada obchodníků je zřetelná – už si pro další období nemohou diktovat podmínky podle svých představ. „Byla chiméra brát cement od jiné společnosti, která je tu nejblíž – a najednou to jde a i ty podmínky jsou jiné,“ pochvaluje si i nákupčí jedné středočeské stavební firmy. Zákulisní dohody padají díky krizi i podle dalšího stavebníka z jižních Čech. „Je to možná divné, ale chválabohu za ni. Teď už nás nevydírají, perou se mezi sebou,“ říká také moravský podnikatel v obdobném oboru. Jeho firma sice stavební komponenty nevyrábí, ale nutně je potřebuje k vlastní práci. O práci se přitom s novou „úspornou“ koaliční vládou dost bojí. „Nevím, kde se bude šetřit, ale chodníky a kruhové křižovatky by mohly být první na řadě,“ obává se o zakázky majitel firmy. Krize nás naučila novým kouskům**

V severních Čechách to cítí podobně. Krize se samozřejmě projevila u místních firem na loňských zakázkách i rozpočtu na letošní rok. „Museli jsme se přizpůsobit. Nesnížili jsme ceny o desítky procent. Firma ale hledá možnosti, jak upoutat zákazníky – třeba novými tvary nebo barvami dlaždic a tvárnic,“ přiznává Konečný. Situace sice podle něj neutlumila cenu pracovní síly, ale pomohla zvýšit nároky na zaměstnance. „Máme tu průměr dvacet tisíc korun hrubého a teď máme mzdy zmrazeny,“ přiznává Konečný. Pro region je to ale i tak výhra. Fabrika zaměstnává aktuálně 280 lidí a jiná solidní nabídka v nejbližším okolí není.

Společnost, která má roční obrat kolem čtyř set milionů korun, dnes napírá svou pozornost na dodávky pro dopravní inženýrství. „Zatím máme podíl na tomto odvětví do osmi procent, ale považuji to do budoucna za ´zlaté vejce´,“ říká šéf firmy. Podle něj jde totiž o zakázky s vysokou přidanou hodnotou, o které je zájem i v zahraničí.

Velká možnost se nyní otevírá pro firmu i další dodavatele z Česka třeba v Polsku, kde letos graduje výstavba dálnic. „Některé smlouvy už máme a o další usilujeme,“ přiznává Konečný. Odmítá přitom, že by české dálnice byly kvůli dodavatelům předražené. „Pokud něco dodáváme, je to za stejnou cenu jako do Polska, Slovenska nebo na Ukrajinu,“ komentuje náklady dodávek KB-Bloku.

Česká firma se přitom netají zájmem proniknout i na další trhy. „Ve spolupráci s agenturou CzechTrade bychom rádi expandovali i na trhy jižního postsovětského teritoria,“ přiznává ambice zástupce jedné z nejúspěšnějších středních stavebníků na domácím trhu.

CIF24

KB-Blok přitom už nasbíral řadu tuzemských ocenění, třeba cenu od banky HSBC za inovativní řešení svých výrobků.

Firma je také díky své snaze expandovat do zahraničí jednou z kandidátek na letošní cenu Exportér roku 2010. „Nejsou jediní zájemci o tento trh, nově zřízená kancelář v Kazachstánu je českými firmami víc než stoprocentně vytížena, zájem je obrovský,“ potvrzuje i šéf CzechTrade Ivan Jukl. Malý tip pro exportéry, kteří by na webových stránkách státní agentury hledali možnosti vývozu do Kazachstánu zní: Neklikejte na Evropu ani Rusko, Kazachstán je v rubrice Asie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).