Menu Zavřít

Povodně za dvacet procent

11. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Pojišťovnictví

ebf - tip - debata

PRAHA (zdf) – Občané i firmy budou platit za své majetkové pojistky v průměru o dvacet procent více. Tuzemské pojišťovny chystají zvýšení sazeb v reakci na letošní ničivé povodně a očekávané zvýšení cen zajistitelů, kteří pojišťují pojišťovny.
Česká pojišťovna (ČP), která kontroluje zhruba dvě třetiny trhu, ohlásila zvýšení sazeb občanského pojistného o patnáct až dvacet procent. Zhruba stejně vysoká zdražení potvrdili ČTK i ostatní pojišťovny. Vyšší sazby se přitom nemusí týkat všech stejně – největší nárůsty čekají oblasti bezprostředně ohrožené záplavami, IPB Pojišťovna zvýší sazby pojištění proti záplavám a povodním dokonce o sto procent a možná i více. Liší se také přístup pojišťoven k rizikovým oblastem. Zatímco v IPB Pojišťovně se některé oblasti stanou z hlediska povodní nepojistitelnými, dominantní Česká pojišťovna tak přinejmenším ještě v příštím roce rozhodně postupovat nebude. „Neopustíme princip solidarity klientů, takže u občanských pojištění zatím nevzniknou nepojistitelné oblasti,“ cituje agentura ČTK náměstka ředitele ČP Jana Ježdíka.
Velká voda letos způsobila škody za zhruba třicet miliard korun, odhaduje Česká asociace pojišťoven. Naprostou většinu škod přitom uhradí právě zajistitelé pojišťoven. Právě ti nyní chystají změny pravidel pro pojištění pojišťoven – těm nezbývá, než zvýšit sazby svým klientům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).