Menu Zavřít

Powder Gate chce stovky milionů korun od českých investorů

22. 3. 2019
Autor: Petr Třešňák/Mladá fronta

Americká investiční společnost Powder Gate, která má částečně české kořeny, chce přizvat tuzemské investory do svého fondu rizikového kapitálu a akciového fondu. Slibuje dlouhodobou strategii zaměřenou na hodnotu a přístup k zajímavým mladým americkým společnostem především z oboru biotechnologií.

Investiční společnost, jejíž název je odvozen od pražské Prašné brány, v Česku v současnosti spolupracuje s rodinnou investiční kanceláří BPD Partners Petra Pudila, Vasila Bobely, Jana Dobrovského a rodiny Brůžků. BPD zainvestuje do prvního z nabízených fondů – fondu rizikového kapitálu – pět milionů dolarů (asi 112 milionů korun). „Chceme získat pouze omezený počet investorů, maximálně deset, s nimiž budeme dlouhodobě spolupracovat,“ řekl webu Euro.cz spolumajitel Powder Gate Tadeáš Trojan.

Oba jejich fondy jsou z pohledu České národní banky srovnatelné s fondy kvalifikovaných investorů, jsou registrovány v americkém státě Delaware, tradičním domicilem kótovaných společnosti, a jsou spravovány z newyorské kanceláře Powder Gate.

Fond rizikového kapitálu má podle Trojana dva roky od založení slušné výsledky. „Dvě společnosti mají dvakrát vyšší valuaci, než za kterou jsme zainvestovali, a třetí má třikrát vyšší valuaci. Čtvrtá společnost chystá IPO a očekáváme rovněž významně vyšší valuaci, než za kterou jsme do ní vstupovali,“ říká Trojan.

Většina venture kapitálových investic je z oboru biotechnologií a vývoje léčiv, například pro léčbu cukrovky, která patří k nejrozšířenějším onemocněním na světě, či autismu. Jiná společnost z portfolia, Ginkgo Bioworks, vyvíjí za pomoci syntetické biologie (replikace živých organismů za pomoci strojového učení a genetického inženýrství) produkty pro zemědělský a chemicky průmysl. Powder Gate se pyšní tím, že do začínajících společností investuje vedle světových investorů, jako jsou Michael Bloomberg, Larry Page či Bill Gates.

Druhý fond je konzervativnější. „Investujeme v něm kapitál do malého počtu vysoce kvalitních veřejně obchodovatelných podniků a vyhledáváme situace, v nichž je cena firem na trhu výrazně nižší, než odpovídá jejich dlouhodobé vnitřní hodnotě,“ říká Trojan.

Výkonnost fondu za necelé dva roky od založení v podstatě kopíruje index S&P 500 a v současnosti přináší výnos nad deset procent. Minimální hodnota investice do obou fondů je 250 tisíc amerických dolarů.

EBF24

Dále čtěte:

Bývalí uhlobaroni chtějí dát půl miliardy do biotechnologií. Je to vášeň, říká šéf BPD Brůžek

 Pavel Brůžek, partner BPD Partners

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).