Menu Zavřít

Požár zničil levé křídlo historické budovy

17. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Pražské Výstaviště mgr.

EBF24

Levé křídlo secesní budovy Průmyslového paláce na pražském Výstavišti zachvátil ve čtvrtek 16. října večer požár. Z budovy byly evakuovány stovky účastníků koncertu. Kolem 21.00 hodiny byl oheň lokalizován. Mluvčí hasičů Vít Pernica nechtěl o příčině požáru spekulovat, přestože ve zničeném křídle měla své sklady a kanceláře firma patřící rodině Václava Kočky, jehož syn byl nedávno zavražděn po křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Václav Kočka organizuje Matějské pouti a je asistentem ředitele společnosti Incheba Praha, která má pronajatý celý areál Výstaviště. Rodina Václava Kočky v tiskovém prohlášení důrazně popřela veškeré mediální spekulace, že v objektu Průmyslového paláce byly uloženy důležité písemné a jiné materiály související s podnikatelskou činností, například s účetnictvím, smluvními vztahy apod. Měla prý k dispozici pouze sklad technického materiálu. Ostatní prostory Průmyslového paláce využívala pro svou činnost výhradně společnost Incheba.
Primátor
Pavel Bém uvedl, že se zasadí o to, aby byl palác vybudován znovu. Připustil, že to bude znamenat stamilionové investice, doufá však, že budova je pojištěna. Dle architekta Zdeňka Lukeše jde o natolik významnou památku, že nic než její obnova nepřichází v úvahu. Souvislost s kauzou rodiny Václava Kočky primátor připustil a jak se vyjádřil, děsí ho. Vyšetřovatelé mají indicie, že byl požár založen úmyslně. Z levého křídla zbyly jen obvodové zdi, zkáze ušel střední trakt a pravé křídlo. Nedaleký park Stromovku požár neohrozil. Na místě proti požáru bojovalo 275 hasičů, dva z nich přitom byli podle Pernici lehce zraněni. Zpočátku požár dosáhl obrovských rozměrů, plameny a dým byly viditelné zdaleka.
Na holešovickém Výstavišti se měl 29. prosince premiérově konat závod seriálu Tour de Ski a Světového poháru v běhu na lyžích, které se kvůli požáru na místě neuskuteční. Zda se závody vůbec podaří uspořádat, je nyní ve hvězdách.
Incheba si Výstaviště pronajala v roce 2001 na patnáct let. O rok později areál poničila katastrofální povodeň. Město společnosti výrazně snížilo nájemné a ujednání prodloužilo na 60 let. Incheba se zavázala vložit do rozvoje areálu postupně miliardu korun. Opozice na magistrátu tehdy tvrdila, že smlouvy jsou pro město nevýhodné a město kvůli nim prodělá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).