Menu Zavřít

Pozdní prozření

4. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Glosa

Cenové mapy místně obvyklého nájemného konečně spatřily světlo světa. Posloužit mají tam, kde skončila deregulace a nájemník se s majitelem domu nedohodl na nové výši činže. Ministerstvo pro místní rozvoj si od nich slibuje, že díky nim nebudou soudy zahlceny žalobami o určení výše nájemného. A pokud k nějakým sporům přece jen dojde, soudci je prý díky tomuto jednoduchému vodítku snadno a rychle vyřeší. Jenže soudy se možná pořádně prohnou, na jejich stolech se mohou objevit i tisíce žalob. Mapa uveřejněná na stránkách ministerstva je totiž pouhým torzem. Zatím obsahuje jen desetinu z 639 měst a obcí, ve kterých k poslednímu dni loňského roku skončila deregulace nájemného. V mapě nenalezneme údaje o cenách v Ostravě či Třinci, marně budou hledat i obyvatelé Ústí nad Labem či Litvínova. Právě v těchto městech mají své byty dva jejich největší vlastníci – firmy RPG a CPI. Kdy bude mapa kompletní? Nikdo neví, ale prý by se to mohlo stihnout do konce letošního roku.
Někdo musel zaspat. S ministerskými úředníky totiž hnulo až podzimní varování majitelů domů, že spory s nájemníky budou řešit soudně. Hrozilo nevyhnutelné – kolaps české justice.
Ačkoli laxní přístup se dal trochu očekávat. Málokdo skutečně věřil, že takřka dvě desetiletí neřešený problém by mohl dojít svého konce nějak rychle. Nějaký důvod k tomu, aby se ještě odložil, se najde vždycky. Koneckonců i krize jej oddálila o dva roky ve většině krajských měst a ve Středočeském kraji. I tam ale regulace za necelé dva roky skončí. Snad do té doby stihne ministerstvo mapu dokončit.

  • Našli jste v článku chybu?