Menu Zavřít

Pozemky, nebo odchod. Miliardář Otava hrozí Rakušanům přesunem hliníkáren do Česka

24. 4. 2018
Autor: Hynek Glos/Euro

Skupina MTX Petra Otavy mladšího požaduje po rakouských partnerech pozemky na další rozvoj hliníkárny, kterou předloni koupila v Lendu a Schwarzachu. Otava do ní chce investovat půl miliardy korun. V případě, že pozemky nezíská, je připraven přesunout výrobu do Česka.

Otava se o pozemky u Lendu dohaduje s firmou Salzburger Aluminium Group, která je má v pronájmu do března 2020. „Jako všechny perspektivní projekty rozvíjíme i projekt MTX Aluminium Werke v Rakousku. Pro jeho rozvoj potřebujeme pozemky pro umístění obráběcího střediska a dalších výrobních hal,“ řekl Otava webu Euro.cz. Do budoucího rozvoje je připraven investovat 20 milionů eur (500 milionů korun).

Podle Otavy nedává smysl provozovat hliníkárnu na dvou místech, a chce proto výrobu soustředit v Lendu. „Aktivně spolupracujeme na řešení s místní municipalitou a salcburským hejtmanstvím. Mezi reálně zvažované alternativy nicméně patří i přesun cele výroby do Česka,“ dodává byznysmen. V Česku MTX provozuje hliníkárnu Al Invest na Bruntálsku, která vyrábí obaly a válcované polotovary z hliníku a zaměstnává 800 lidí.

Spory už trvají delší dobu. Otava měl na pozemky v Lendu předkupní právo platné do konce roku 2017, nemohl ho ale využít, protože nedostal povolení, aby provedl vrty a zjistil míru znečištění půdy pod pozemky. Od míry znečištění se odvíjí cena pozemku, přičemž podle Otavy „na základě současných dostupných informací pravděpodobnost znečištění půdy na tomto pozemku hraničí s jistotou“. Salzburger Aluminium opakovaně tvrdí, že pozemky také potřebuje.

Situaci komplikuje fakt, že Salzburger Aluminium je bývalým majitelem hliníkáren. Právě jeho vinou firma zkrachovala a v regionu přišlo o práci mnoho lidí. Český investor pak krátce po svém příchodu otočil hospodaření do černých čísel a v současnosti zaměstnává zhruba 60 lidí.

ebf - tip - debata

Petr Otava je jediným majitelem MTX Group. Do skupiny patří například obchodník s komoditami Metalimex, Měď Povrly, AL Invest Břidličná či ostravské OKK Koksovny.

Dále čtěte:

Švýcaři zuří: Vítek zničil sen o olympiádě. Vyvlastněte ho

S miliardářem na horách. Rattaj chce proniknout i do Alp

Paukner chystá prodej fotbalové Dukly. Zájemci čekají, jestli se zachrání v lize


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).