Menu Zavřít

Poženeme to až do Lucemburku

7. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Šéf Delta Pekáren je připraven na soudní boj s antimonopolním úřadem

Delta Pekárny byly rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zaskočeny. „Jsem překvapen, velmi nemile překvapen,“ říká Marko Pařík, předseda představenstva, generální ředitel a spolumajitel v jedné osobě. Největší pekárenská firma v Česku, kterou Marko se svým bratrem Jaroslavem Michaelem ovládá, má kvůli údajné loňské kartelové dohodě zaplatit pokutu 55 milionů korun. Nejvíce z tria potrestaných. Konkurenční firmě Odkolek byla vyměřena sankce 35 milionů a společnosti Penam 30 milionů (EURO 14/2004).

EURO: Byl jste více zaskočen výší trestu či samotným faktem, že jste obviněni z nelegální dohody o cenách pekárenských výrobků? PAŘÍK: Vždycky jsme si zakládali na tom, že naše firma přijímá samostatná a nezávislá rozhodnutí. Dokonce jsme nebyli v žádném profesním svazu, za což nás mnozí kritizovali. Pokud se podíváte na obviněné firmy, zjistíte, že dohromady mají tržní podíl 23 procent.. Už jste viděl dělat kartel s 23 procenty trhu? To je přece absurdní. Rozuměl bych, kdybychom disponovali 70 procenty, pak můžete dělat kartel, ale s 23 procenty ne. A navíc zdražily všechny české pekárny. Ne proto, že by se domluvily, ale proto, že cena pšenice vylétla strmě nahoru. Obvykle kupujeme tunu za 2800 až 3200 korun, po loňské sklizni to rostlo na 4000, 4500, 4700, 5000 korun. Důvodem byl i fakt, že stát po neúrodě ponechal export neomezen, ačkoliv jiné země jej zastavily. Náš obor nikdy nebyl příliš rentabilní a po zdražení obilí už vůbec ne. Všichni museli jít v pudu sebezáchovy s cenou nahoru. Všichni zvedli a my byli až jedni z posledních. Proč bychom teď měli dostat pokutu, a ti druzí nikoliv? Sankci považujeme nejen za zcela nedůvodnou, ale také absolutně nepřiměřenou, špatně spočítanou. To nás opravdu zaskočilo.

EURO: Vy ale můžete dostat pokutu až deset procent z obratu, což by ve vašem případě dělalo asi 200 milionů korun. Řečeno slovníkem trestního práva, dostali jste mírný flastr na spodní hranici zákonné sazby… PAŘÍK: Je ale třeba se podívat i na marže. Můžete mít obrat dvě miliardy a přitom krachovat. Chleba a rohlíků musíte vyrobit strašná kvanta, abyste vyprodukoval nějaký zisk. Milion sbíráte po haléřích. V letech 2000, 2001 a částečně i 2002 to byly dokonce negativní haléře, protože jsme byli v červených číslech.

EURO: Říkáte, že žádná dohoda mezi triem největších pekáren nebyla. Týdeník EURO má ale informace, že jste odmítli poskytnout lidem z antimonopolního úřadu obsah některých „podezřelých“ e-mailů, které kontroloři objevili v počítačích při prohlídce kanceláří. Dokonce jste za to dostali speciální třísettisícovou pokutu. PAŘÍK: Lidé z ÚOHS dostali přesně to, co žádali. Když po nás ale chtěli i dokumenty, které absolutně nesouvisely s předmětem jejich šetření a byly soukromou poštou našich zaměstnanců, tak jsme jim to prostě nedali. Každý je povinen respektovat právo na soukromí. Pokud jsou stanoveny nějaké právní zásady a principy, tak by se měly dodržovat a naše společnost tak ve vztahu k soukromí svých zaměstnanců vždy postupovala.

EURO: I v zahraničí je obvyklé, že obvinění z kartelu končí před soudem. Jak moc se verdiktu ÚOHS hodláte protivit? PAŘÍK: Půjdeme až do krajnosti a využijeme všech zákonných možností přezkumu . Když neuspějeme v Česku, jsme připraveni jít i před zahraniční soudy. I kdyby to mělo jít až do Lucemburku.

EURO: Vy máte k Lucemburku blízko. Prožil jste tam s rodiči a bratrem část svého pohnutého života a lucemburská společnost Bakeries International v únoru požádala o schválení spojení s vašimi Delta Pekárnami. Povolení fúze by ve výsledku znamenalo i spojení s Odkolkem, protože Lucemburčané jej už ovládají. Co k tomu můžete říci? PAŘÍK: Myslím, že je to dobrý obchodní tah. Potřebujeme být silnější. Spojení by reprezentovalo sedmnáct procent českého trhu a svou velikostí by se přiblížilo pekárenským skupinám, které známe z Německa či z Francie. Konsolidace je třeba, abychom mohli více investovat, vyvíjet nové výrobky, expandovat a být v EU konkurenceschopní. Doufám, že to „antimonopol“ pochopí a fúzi povolí.

EURO: A co když nepovolí? PAŘÍK: Tak nepovolí, nic katastrofálního se nestane. Byla by to ale obrovská škoda pro české pekařství, které bychom mohli navenek rozvíjet, protože se intenzivně připravujeme na vstup do Evropské unie. To je pro nás alfa i omega. Chceme vyvážet do Německa a Rakouska. Oni se nás už teď bojí, ačkoliv nemáme nijak velkou finanční sílu. Máme ale výrobky, které jsou technicky perfektní, balení perfektní.
Když se pekárny nespojí, tak to samozřejmě bude mít určité negativní důsledky. My jsme už některé věci s Odkolkem udělali. Prodali jsme jim naše tři mlýny, a jejich dceřiná firma Unimills, která teď mlýny vlastní, má přes 35 procent českého trhu a český antimonopolní úřad to vloni schválil. Unimills už představuje dostatečnou sílu vůči zahraničním firmám. V Česku se pořád závistivě díváme, kdo co vlastní, ale ve skutečnosti se jen hádáme o nejlepší kajutu na Titaniku. Důležité je, abychom obstáli ve vztahu k Rakousku a Německu. Ve věci fúze jsem ale optimista. Když řekl antimonopolní úřad ano mlýnům s 37 procenty, tak snad bude podobně pohlížet i na pekárny, které reprezentují pouze sedmnáct procent trhu. Já mu důvěřuji.

EURO: Delta loni převzala maloprodejny Odkolku. Proč jste v tomto případě vůbec nepožádali o povolení spojení? PAŘÍK: Prodejny reprezentují relativně malý obrat. Zákonem stanovená hranice je 200 milionů, čehož vložené prodejny nedosahují, takže žádat o povolení nebylo třeba.

EURO: Můžete sdělit, kdo stojí za Bakeries International? PAŘÍK: Finanční investoři, fyzické osoby z Lucemburska. Stoprocentně jim důvěřuji. Vím, že sem jdou jenom proto, aby vytvořili hodnotu, ne aby se starali, zda ten spí s tím či oním, ten je nějak politicky orientován. Oni pouze hledají kreaci hodnot, nezajímají je jiná neekonomická hlediska, jak se to občas stává při fúzích s českými subjekty.

MMF24

EURO: Finanční investoři ale obvykle nejsou konečnými vlastníky. Co bude se skupinou dál? PAŘÍK: To už je otázka dalších jednání. Každá věc je samozřejmě prodejná. My stále ani nevíme, jaký bude výsledek fúze, jestli to pro nás končí minoritně nebo majoritně. Teď jsme ze strachu raději nic nepodnikali. Pouze jsme se zeptali ÚOHS, zda se spojením rámcově souhlasí. Oni musí říct ano, či ne, teprve potom se lze bavit o podmínkách fúze. Porovnají se aktiva s pasivy firem a potom se ukáže, kdo bude minoritní a kdo majoritní. Ale já s tím nemám žádný problém. My nepotřebujeme dividendy, žádné vykořisťování firem. Cílem je EBITDA mezi dvanácti až čtrnácti procenty, aby firma tvořila hodnotu a všechno se to mohlo samofinancovat. Jestli budeme v minoritě nebo majoritě, je mi buřt.

EURO: Bude-li spojení povoleno, zůstanou na trhu obě dvě značky, Delta i Odkolek? PAŘÍK: Kdybych já byl majoritní vlastník, tak ano. Každá má svoji hodnotu. Jedna je taková tradiční česká, usazenější, druhá představuje dravější a dynamičtější prvek, zaměřený spíše na mladší spotřebitele. Vzájemně se doplňují.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).