Menu Zavřít

POZNÁTE JEHO OPERÁTORA?

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Evropané se dostanou k internetu po bezdrátových telefonech

Mobilní telefony patří mezi nejmladší komunikační dítka a jejich rodiče už přemýšlejí, co z nich vyroste, a podle toho se pokoušejí organizovat vlastní budoucnost. To je hlavní příčinou probíhající akviziční horečky v mobilních komunikacích. Hraje se přitom nejen o ovládnutí hlasových služeb, ale především o internet. Evropa možná nikdy nedostihne Ameriku v počtu pevných internetových připojení, ale má šanci ukázat světu, jaké to je být v kontaktu se světovou informační sítí i při rodinné procházce po lese.

Mobilní komunikace mění světovou ekonomiku, i proto změnám, které v nich dnes a denně probíhají, věnuje týdeník EURO soustavnou pozornost.

Budoucnost telekomunikačních firem se všude považuje za tak nadějnou, že ceny jejich akcií den co den lámou rekordy. Epicentrem nejnovějších pohybů na trhu mobilních telekomunikací je Evropa. „Tam je největší trh. Evropa se stává laboratoří pro výzkum přenosu mobilních dat, uvedl nedávno v rozhovoru pro Business Week Matt Desch, prezident divize bezdrátových služeb ve firmě Nortel Networks, která vyrábí zařízení pro mobilní telekomunikační sítě.

Orientace na přenos dat, respektive internet, je logickým vývojovým krokem. Už nestačí prodávat zákazníkům drahé minuty telefonických hovorů. Rostoucí konkurence tlačí v tomto segmentu na drastické snižování cen a klesající příjmy je třeba někde kompenzovat. „Přenos dat po mobilních sítích a internet budou nejsilnějším tahounem růstu v našem odvětví, řekl nedávno šéf Vodafonu Chris Gent.

Podmínkou úspěchu společností jako Vodafone je nyní schopnost rychle vybudovat atraktivní internetové portály pro mobilní telefony. Totéž čeká na další internetové a telekomunikační giganty, společností America Online počínaje a Nokií konče. Evropská pobočka America Online nedávno oznámila, že začne nabízet služby zaměřené na majitele mobilů. Nejprve to budou informace zasílané jako krátké textové zprávy (SMS), v průběhu roku se přidá internetová technologie WAP. Proto AOL už uzavřela partnerskou dohodu s finským výrobcem mobilních telefonů Nokia: chtějí vyvinout mobil vyhovující zákazníkům AOL.

Nokia však nesází jen na AOL. Společnost uzavřela podobnou dohodu i s Vodafonem. Také toto partnerství by mělo brzy vyústit ve zprovoznění internetového portálu pro klienty sítí skupiny Vodafone. Potřebnou technologii přinese do společného projektu americká společnost IBM, donedávna čistě počítačová firma, která se v roce 1998 začala poštět do e-businessu a nyní i do telekomunikací.

Vlak si nechce nechat ujet ani Microsoft. Snem Billa Gatese je vytvořit dominantní operační systém pro mobilní telefony nové generace. Microsoft se nechce spoléhat na jedinou kartu, a proto také připravuje vlastní internetový portál pro mobilní telefony. Firma se spojila s British Telecomem a švédským výrobcem mobilních telefonních přístrojů Ericssonem. Pro společnost, jejíž hlavní vizionář mluvil ještě nedávno o počítači na každém stole a bezdrátové telefony ignoroval, je to posun nevídaný, ale o mnohém vypovídající. Jak říká předseda správní rady společnosti Nokia Jorma Ollila, který na mobilní internet vsadil už před několika lety: „Amerika najednou zpívá stejnou píseň jako my.

Příčinou nyní doháněného zpoždění Severní Ameriky za Evropou je nejen mylné přesvědčení Billa Gatese a z něho pramenící orientace na osobní počítače. Mobilní telefony fungují v USA na několika standardech, zatímco Evropa vsadila na jednotný systém GSM. Mobil zakoupený v New Yorku nefunguje třeba v Kalifornii, zatímco Ital může svůj telefon používat od Moskvy až po Londýn.

MMF24

Probíhající konsolidace telekomunikačního trhu asi situaci změní. Přežije jen pár největších hráčů, kteří se snadno dohodnou na globálním standardu. A základem pro mobilní sítě třetí generace, které se teprve budou stavět, se nejspíše stane v Americe nejrozšířenější systém CDMA. Americké zpoždění tedy může být už velmi brzy minulostí. Zvláště budou-li americké společnosti pohlcovat další evropské telekomunikační firmy.

Zapojení do globálních sítí se nevyhne ani České republice. Také v Česku bude rozhodujícím momentem nástup mobilů třetí generace. Licence k provozu bude opět udělovat stát. Z oficiálních materiálů ministerstva dopravy a spojů vyplývá, že výběrové řízení by se mělo začít připravovat příští rok. Doufejme, že rychlý vývoj na telekomunikačním trhu urychlí i tento proces.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).