Menu Zavřít

Pozor na prodej živých zvířat

2. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Zboží a služby neuvedené v přílohách budou podléhat devatenáctiprocentní sazbě daně

Přesuny položek v přílohách k zákonu o DPH k určení toho, co podléhá snížené sazbě daně, mohou změnit po 1. lednu 2009 ceny. Zákon č. 302/2008 Sb., který novelizuje zákon o DPH, mění jak seznam zboží v příloze 1, tak služeb v příloze 2. Zboží a služby, které nejsou uvedené v těchto přílohách, podléhají základní devatenáctiprocentní sazbě daně. Ačkoli dle důvodové zprávy žádné podstatné změny neměly nastat a úpravy v novele zákon jen upřesňují a zjednodušují jeho současné znění, respektive zlepšují přehlednost, opak je ve skutečnosti pravdou.

Sporný výklad

Zatímco dnes podléhá snížené sazbě DPH prodej jakéhokoli živého zvířete, od 1. ledna 2009 v ní bude jen prodej těch „obvykle určených pro výrobu potravin“. Tato změna byla přijata z důvodů sladění našeho zákona s právem EU. Na rozdíl od zákonodárce, jenž takovou změnu nazývá upřesněním, se domnívám, že ji budou doprovázet spory ohledně živého zvíře, které je obvykle určené pro výrobu potravin. Každý milovník domácích zvířat by dnes ani na okamžik nezapochyboval, že kočka, pes ani papoušek nejsou obvykle určeni pro výrobu potravin. Při takovém výkladu budou muset chovatelé těchto zvířat při jejich prodeji od 1. ledna 2009 účtovat nově namísto devíti- devatenáctiprocentní sazbu DPH. Někteří však mají v paměti reklamní spot, ve kterém zaznělo „Postarejte se mi o Bobíka“. Vyznavači jiných kultur proto dle této reklamy mohou argumentovat, že změna sazeb u psů neplatí a že ti jsou obvykle určeni pro výrobu potravin a lze nadále uplatňovat pouze devítiprocentní sazbu daně. Velké obavy ze zvýšení sazby DPH mohou mít také milovníci dostihových koní. Dle Evropské komise ani dostihové koně totiž nelze zařadit mezi živá zvířata „obvykle určená pro výrobu potravin“. A i na ně by měla být uplatňována od Nového roku základní devatenáctiprocentní sazba DPH.
V případě změn sazeb u služeb je situace opačná. Přestože byly zcela přepracovány přílohy a opět neměly nastat žádné změny, ta, která se objevuje, je ve prospěch spotřebitelů. Do seznamu služeb podléhajících devítiprocentní sazbě DPH je nově zařazena položka sběr a přeprava komunálního odpadu. Tato změna je zcela v souladu s harmonizační směrnicí Evropského společenství, proto lze jen uvítat záměr zákonodárce. Je však otázkou, zda přesun služby do snížené sazby DPH bude mít za následek její zlevnění a povede k poklesu počtu černých skládek.

KL24

Nemravné jednání

Pokud bude mít kupující zájem vyhnout se zdražení při nákupu živých zvířat, jež se mají narodit až v lednu 2009 či později, musí postupovat stejně jako lidé, kteří kupovali jiné než sociální byty před koncem roku 2007. Lidé, kteří za kupované živé zvíře zaplatí do 31. prosince 2008, přestože jim bude dodáno až v roce 2009, mohou počítat s tím, že část platby, jež se uskuteční v roce 2008, bude podléhat v současnosti platné snížené sazbě DPH.
Plátce, který si nebude jistý sazbou daně, kterou má použít, může požádat ministerstvo financí o závazné posouzení její správnosti. Za takové posouzení však musí zaplatit správní poplatek ve výši deset tisíc korun. Domnívám se však, že je nemravné, přijme-li zákonodárce nejasný zákon a stát si nechá platit za radu, kterou sazbu správně uplatnit.

Příprava je nutná

Štěstí přeje připraveným. Na skrytou změnu zákona o DPH v seznamu zboží podléhajícím snížené sazbě je nutné se připravit. Pokud podnikatel chovající živá zvířata včas na změnu nezareaguje, musí počítat s tím, že při případné daňové kontrole budou finanční úřady přezkoumávat jeho daňové povinnosti s určitým časovým odstupem. A to, co se dnes může zdát nejasné, se za dva roky může otevřeně vyjevit. Kromě nepříjemného dodatečného doměření deseti procent DPH totiž navíc zpravidla dopadne sankce ve formě daňového úroku či penále.

  • Našli jste v článku chybu?