Menu Zavřít

POZOR NA RÝMU

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Riziko, že hospodářství Spojených států amerických spadne v letošním prvním pololetí do recese, roste. Ignorovat aktuální strohá čísla prostě nelze. Barometr spotřebitelské důvěry v USA spadl od loňského září o více než pětinu, průmyslová výroba v posledním kvartálu roku 2000 meziročně klesla o 7,2 procenta, investice do strojů a zařízení o 4,7 procenta. Optimisté ve Státech i jinde ale stále věří, že americké hospodářství jenom zpomalí.

Tvůrci americké hospodářské politiky neponechávají nic náhodě. Proč by jinak šéf Úřadu federálních rezerv Alan Greenspan minulý měsíc dvakrát(!) šel dolů s krátkodobou úrokovou sazbou, dohromady o celý procentní bod. Týž Greenspan, který má rád, když úrokové sazby jenom „cupitají .

„Souhlasím s Alanem Greenspanem, že růst našeho hospodářství se nyní těsně blíží nule, prohlásil minulý čtvrtek ministr financí Paul O Neil. V televizi PBS se tak vyjádřil ve stejný den, kdy prezident George W. Bush poslal do Kongresu návrh daňové reformy, jež by měla během příštích deseti let kapsám amerických poplatníků ulevit sumou kolem 1,6 bilionu dolarů. Jistě nezanedbatelný růstový impuls, otázka je, kdy se začne projevovat. Čím dříve, tím lépe, a to i pro starou dobrou Evropu.

Ještě před nějakými dvěma měsíci byl náš kontinent v klidu. „Doby, kdy Amerika kýchla a Evropa dostala rýmu, jsou už dávno pryč. Z podobných výroků z úst některých analytiků by mohl vzniknout dojem, že Amerika vlastně hospodářsky neexistuje. A pokud ano, jen se podívejte, jak málo tam Evropa vyváží. Ale například z Německa tam směřuje zhruba desetina exportu.

Spolková vláda předpovídá, že německá ekonomika letos vzroste o 2,75 procenta. Takový ukazatel mnozí ekonomové považují za přehnaně optimistický.

Varování ale nepřichází jenom z výzkumných „salonů , ale hlavně z jednotlivých odvětví. Německé automobilky v USA prodávají výrobky asi za třicet miliard dolarů ročně, což představuje čtrnáct procent jejich celkového exportu. A takový Porsche závisí na zámožných zákaznících v USA skoro z poloviny.

MMF24

Důkazy, že Evropa opravdu může od Ameriky chytit rýmu, ale přicházejí i z jiných koutů. Příliv průmyslových objednávek ze zámoří se nebezpečně ztenčil také v Itálii.

Právě deprimující čísla o přílivu objednávek jsou prvním vážným varováním pro celou Evropu. A také názorně dokládají, jak je svět provázán: Američané méně nakupují toyoty, Japonci zase odebírají méně italské luxusní obuvi… Do tohoto hospodářského řetězce patří i malá Česká republika.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).